Precedent important. A fost castigat primul proces din Romania privind comisionul de administrare din contractele Raiffeisen Bank

In data de 22 aprilie 2015 a fost castigat primul proces din Romania privind comisionul de administrare din contractele Raiffeisen Bank. Comisionul de administrare al Raiffeisen, dintr-un contract in CHF, a fost eliminat definitiv de catre instanta. Banca trebuie sa restituie toate sumele incasate in mod abuziv, dobanda legala aferenta acestor sume si cheltuielile de judecata.

Decizia Civila nr. 803, prima de acest gen, a fost pronuntata in dosarul nr. 18358/299/2014, reclamanta fiind reprezentata de catre avocat Avram Codrut. Prin aceasta decizie, care este definitiva si executorie, a fost constatata nulitatea absoluta a clauzei privind comisionul de administrare, dintr-un contract de credit ipotecar in franci elvetieni incheiat in anul 2008.

Potrivit avocatului, banca a fost obligata sa returneze toate sumele incasate cu titlu de comision de administrare din momentul incheierii contractului, sume la care se adauga dobanda legala. De asemenea, s-a dispus incetarea incasarii acestui comision pe viitor. Rata lunara a clientei va scadea cu 20-25%, urmand a-i fi restituita si suma de aproximativ 9000 CHF si toate cheltuielile de judecata efectuate.

Hotararea reprezinta un precedent extrem de important avand in vedere multitudinea de contracte de acest gen incheiate de catre consumatori cu banca Raiffeisen, adauga Avram Codrut.