Procurorul-şef al DNA, mesaj pentru avocați: „Sper să trecem într-o nouă etapă, bazată pe mai mult respect şi pe mai multă deschidere între avocatura bucureşteană şi DNA”

Marius Voineag, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a participat în weekend la aniversarea a 192 de ani de la înfiinţarea Baroului Bucureşti, acolo unde a declarat că maturizarea societăţii permite în acest moment conturarea unei relaţii profesionale cu adevărat deschise între avocaţi şi procurori, cel puţin din perspectiva DNA.

„Este adevărat că, uneori, avocaţii şi procurorii pot fi văzuţi ca fiind pe poziţii antagonice în sala de judecată. Totuşi, adevărul fundamental este că ambele părţi lucrează împreună într-un angrenaj mai amplu în cadrul căruia se contrabalansează, dar şi cooperează. Din perspectiva dreptului penal, avocatura nu reprezintă doar mecanismul prin care este asigurat dreptul fundamental la apărare, dar înseamnă şi o sursă de echilibrare a forţei statului. Un simplu exerciţiu de imaginaţie ne ajută să înţelegem această idee profundă – niciun cetăţean nu poate face faţă de unul singur în faţa resurselor pe care statul le are la dispoziţie, dar într-un sistem democratic cu o justiţie independentă, orice abuz are şanse minime în faţa unui avocat bine pregătit. Această atenţie asupra organelor statului reprezintă principala sursă de presiune pentru menţinerea şi creşterea unor standarde adecvate de calitate a muncii în aparatul public. Mai mult, trebuie să recunoaştem faptul că, prin activitatea de consultanţă în zona de conformare, avocaţii contribuie semnificativ la climatul de legalitate din societate”, a declarat Marius Voineag, potrivit comunicatului de presă al DNA.