Ioana Roman, partener Filip & Company: “Toată lumea se focusează acum pe modificările fiscale, dar anul acesta ne-a fost promis şi un nou Cod al Urbanismului”

Toată lumea se focusează acum pe modificările fiscale, dar anul acesta ne-a fost promis şi un nou Cod al Urbanismului, pentru a ajunge într-o zonă cu mai multă claritate pe dezvoltări imobiliare, a declarat Ioana Roman, partener Filip & Company.

”Proiectul a primit mii de amendamente şi nu cred că este fezabil să fie gata la finele anului. Dar există presiune şi din partea PNRR şi sper să acorde la fel de multă important şi acestui pachet de urbanism. Ne aşteptăm să apară unele discutii de ajustare pe contracte, din perspectiva schimbărilor legislative. E bine ca aceste discutii să aibă loc la semnarea contractelor, pentru a nu apărea blocaje când constructorul nu mai poate continua proiectul din cauze financiare.

Oportunităti există în piată. Chiar şi în crize economice sunt oportunităti. Depinde de profilul de risc al fiecărui investitor.

În Bucuresti vedem o atractivitate mai redusă, având în vedere situatia urbanistică actuală. Sunt investitori care analizează, stau să vadă cum vor evolua lucrurile, având în vedere şi lipsa de predictibilitate. Nu neapărat a legislatiei, ci presiuni din mai multe directii. După pandemie, îm contextul inflatiei, cu cost ridicat pe finantări, după creşterea costurilor la materiale de constructii, la energie.

Piata este rezilientă, nu vom ajunge într-un scenariu în care să nu avem investitii în imobiliare.

Dar ne dorim predictibilitate şi asta cerem mereu de la guvernanti. Nu poti atrage bani la buget overnight. A fost un an cu multe schimbări.

Anul trecut ni s-a promis că nu vor fi măriri de taxe. Dar lucrurile se mai schimbă.

Sper că vom avea un nou Cod al Urbanismului în 2024. Va fi un an de ajustare la noul cadru legal. Şi din perspectiva autoritărilor şi a dezvoltatorilor. Trebuie să vedem cum va fi aplicat acest cadru, este nevoie de un dialog activ între mediul privat şi autoritate. Acum în Bucureşti nu mi se pare că este deschis acest dialog. În alte zone din România am avut de câştigat din acest dialog, pentru dezvoltarea proiectelor cu perspective pe termen lung.” – Ioana Roman, partener Filip & Company.