A cincea editie a conferintei “Perspective ale dreptului afacerilor in mileniul al treilea”

La Aula Magna a Academiei de Studii Economice are loc a cincea editie a conferintei “Perspective ale  dreptului in afaceri in mileniul al treilea”, organizata de departamentul de drept a Academiei.

Moderatoare  este Prof.Univ. Dr.  Camelia Stoica, care a  delcarat in inceputul conferintei ”Astazi in globalizare nu se mai poate sa avem ecoministi si juristi, la modul invidiual. Este aceeasi casa. “ In aceasta nota a inceput conferinta, a unui optimism profesional.

Dupa elementele introductive, tinute de doamna Stoica, cuvantul a fost preluat de Pavel Nastase, rectorul Academiei de Studii Economice, care a delcarat printre altele:  ”Principla resursa este cercetarea. Un domeniu care nu numai pentru noi este complementar. Acest domeniu, al dreptului afacerilor, noua economistilor, ne trebuie. Va dorim sa continuati aceste conferinte, sa continuati pe aceste arii si mai ales sa continuati cercetarea stiintifica”.

Smaranda Angheni,  rector al Universitatii Titu Maiorescu a tinut un discurs despre tenacitatea muncii, pasiunea care trebuie depusa si implicarea:  “Acum multi ani am fost plecata cu o bursa timp de  6 luni in Toulouse, dupa mult research, m-am intors  in Romania cu ideea de a preda disciplina “dreptul afacerilor”. M-am lovit de conservatorism, de lipsa de receptivitate. Eu am avut curajul sa intocmesc un program dupa modelul francez.  Am explicat inca de atunci ca dreptul facerilor  presupune institutiii de drept privat, civil, acopera mult din acest larg domeniu. Dreptul afacerilor este in sens larg  viata unei intreprinderi, in sens restrans inseamana orice afacere in care se investeste o suma de bani. Avand in vedere aceste explicatii, am avut curajul sa intocmim o programa analitica. Dreptul afacerilor se imbogateste, se cere. Mai vin cu un sfat,  deschideti afaceri, incercati sa fiti competitivi.”  

Rodica Aida Popa, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie a precizat in cadrul conferintei:  “Cel  mai important este sa avem standarde. Sa credem in valori morale si etice. Va provoc la cunoastere, o cunoastere bazata pe istorie, traditii.  Fara traditie nu putem aprecia modernitatea, iar modernitea nu poate poate fi reperata fara trecut”.

Mazil Oglinda , membru in Colegiul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei  a subliniat ” Increderea ca idee centrala, aceasta este cheia, dincolo de orice conferinta, trrebuie sa ne preocupe pe toti.  De ce ar alege partile arbitraj? Astazi, exista motive esentiale pentru care arbistrajul are avantaje: increderea, costurile ( timp si bani) , confidentialitatea, forta juridical arbitrala.  De felul cum iti alegi arbitrul depinde in ce directie o ia dosarul.  Sunt multe de discutat pe acest subiect, insa in nota conferintei, va asigur ca dreptul in afaceri isi gaseste mereu un loc”.

Directorul general al  Revistei Romane  de Consultanta si Legal Marketing, Andrei Cristea a adaugat, incheind  conferinta „ Observ ca aici media de varsta urca putin  peste  de ani, asa ca prefer sa va spun cum stau lucrurile in zona de afaceri, sa ne intoarcem in zona de bussines.  Prin prisma activatii pe care o desfasor cunosc multe detalii, si va spun ca e cel mai bine sa stiti ce inseamna avocatura de business acolo unde se da ora exacta. Deocamda, Big Ben-ul da  ora exacta, valul vine din Anglia. Acolo se desfasoara cu rapiditate si exactitate cele mai importante afaceri din avocatura. Ma uit in sala, si va spun ca este sansa generatiei dumnevoastra de a schimba lumea, paradigma se schimba in aceasta lume, matricile se schimba. Daca va hotarati sa va dedicati avocaturii de business, trebuie sa stiti care va este punctul terminus. Discursul integral il gasiti aici.

Conferinta continua cu dezbari pe temele: Drept public, Drept privat,  Dreptul Uniunii Europene, Drept international. 

ecaterina.virgolici@lhm.ro