Concluzia reuniunii extraordinare de la Bruxelles a Consiliului Justitie si Afaceri Interne

In cadrul reuniunii extraordinare de la Bruxelles a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), solicitata de Franta pentru a coordona raspunsul comun european in fata amenintarilor teroriste, in urma tragicelor atacuri de la 13 noiembrie de la Paris, s-a decis inasprirea controalelor la frontierele externe ale blocului comunitar asupra tuturor persoanelor, inclusiv a cetatenilor europeni.

Statele membre ale UE au cerut de asemenea revizuirea rapida a regulilor Spatiului Schengen, pentru ca acestea sa permita realizarea de controale sistematice asupra cetatenilor europeni, in contextul in care controalele detaliate sistematice se aplica in prezent doar persoanelor din tari terte.

Guvernele s-au angajat sa introduca imediat controalele sistematice si coordonate necesare la frontierele externe, inclusiv asupra persoanelor care se bucura de libertatea de circulatie, conform concluziilor reuniunii.

O decizie asemanatoare a mai fost luata in luna februarie, insa aceasta nu a fost aplicata intr-o masura corespunzătoare. Principala problema, pentru ca aceste controale asupra cetatenilor din UE sa poata deveni cu adevarat sistematice, asa cum cere Franta, este ca trebuie revizuit Codul Schengen.

Ministrii europeni reuniti in cadrul Consiliului JAI au decis astfel sa faca presiune asupra Comisiei Europene  si sa urgenteze formalitatile pentru ca aceasta sa propuna o revizuire punctuala a Codului Schengen.

Aceasta revizuire are ca principal scop realizarea „de controale sistematice asupra cetatenilor europeni, incluzand verificari biometrice de informatii”, se mai mentioneaza in concluziile reuniunii, potrivit Agerpres.

ecaterina.virgolici@lhm.ro

 

a