U.N.B.R. contraataca in scandalul legii avocaturii

Faptul ca modificarile aduse Legii avocatilor au starnit multe controverse si discutii, nu mai este o noutate. Chiar daca aceasta prevedere a fost criticata de oameni politici, Guvern sau DNA, pe motiv ca le-ar oferi parlamentarilor imunitate, Uniunea Barourilor din Romania sustine, in continuare, aceste modificari.

Cu noua lege, avocatii vor beneficia de „protejarea secretului profesional” in exercitarea profesiei si in relatia cu clientii lor.

Senatorul Ioan Chelaru, vicepresedintele U.N.B.R., sustine ca oamenii politici, de profesie juristi, care critica noile amendamente, actioneaza doar din interese strict politice, fara a tine cont de realitatea meseriei si ce presupune aceasta.

„Ca jurist si ca avocat imi este imposibil sa le suspectez pe marile <<doamne>> ale dreptului romanesc gen Pruna, Gorghiu, Macovei si o serie de <<domni>> din aceiasi categorie, din care nu lipsesc Predoiu sau altii ca el, care se impauneaza la nevoie cu titlul  de avocat, ca n-ar intelege notiuni elementare pentru orice student la drept, ca ar putea sa confunde principiul secretului profesional cu asa numita <<imunitate>>. Daca se sustine, pe buna dreptate, ca legea sa fie egala pentru toti, ar trebui sa stie, cei ca ei dar si altii, ca asta presupune si egalitatea armelor acuzarii si apararii in cadrul unui proces. Si mai mult chiar, ar trebui sa stie ca o persoana care nu are incredere ca ceea ce vorbeste cu avocatul este confidentia, va evita sa-i spuna tot ce stie. Iar in aceste conditii, avocatul nu-i va putea face o aparare completa si, evident,apararea nu mai e egala cu acuzarea. Deci e simplu! Confidentialitatea comunicarilor avocat – client este un principiu de cand exista justitia si se regaseste in majoritatea tarilor lumii, cu exceptia unor dictaturi. Altfel vom avea parte de procese <<echitabile>> ca in scrierile lui Kafka! Dar, din pacate, din motive politicianiste sau poate din un anume gen de <<interese>> unii vor sa fie mai egali decat altii!”, a declarat Ioan Chelaru.

La sfarsitul acestei saptamana va avea lor o sedinta a Uniunii Barourilor din Romania in care se va discuta acest scandal iscat de modificarile aduse legii avocaturii.

*Senatorul PSD Ioan Chelaru a introdus la articolul 35 al legii, dupa aliniatul 1, doua aliniate noi, (1 indice 1 si 1 indice 2), iar dupa adoptare, articolul 35 este:

(1)Pentru asigurarea secretului profesional, actele si lucrarile cu caracter profesional aflate asupra avocatului sau in cabinetul sau sunt inviolabile. Perchezitionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului sau sau ridicarea de inscrisuri si bunuri nu poate fi facuta decat de procuror, in baza unui mandat emis in conditiile legii.

„(11Sunt exceptate de la masura ridicarii de inscrisuri, a sechestrarii sau a confiscarii:

  1. comunicarile scrise intre client si avocatul sau, autorizat legal sa refuze oferirea de declaratii
  2. consemnarile cu privire la comunicarile incredintate de catre client sau cu privire la alte imprejurari la care se refera dreptul de a refuza depunerea de marturie
  3. alte bunuri, cu privire la care se aplica dreptul de a refuza depunerea de marturie. Nu este admisa ridicarea, sechestrarea sau confiscarea inscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine si date, a imaginilor si a altor reprezentari care se afla in posesia avocatului.
  4. Restrictiile privind masura confiscarii nu sunt aplicabile in situatia in care probe si indicii temeinice justifica suspiciunea ca avocatul ar fi implicat in savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, ori daca avocatul este implicat in favorizarea infractorului, obstructionarea justitiei sau intr-o tainuire sau daca este vorba despre bunuri rezultate in urma savarsirii unei infractiuni, care au fost utilizate sau destinate savarsirii unei infractiuni sau provind dintr-o infractiune. Restrictiile privind masura confiscarii nu sunt aplicabile in situatia in care avocatul contribuie la disimularea provenientei bunurilor obtinute ilegal, daca avocatul ascunde un bun provenit dintr-o infractiune (…).

(12Perchezitia sediului profesional al avocatului sau a domiciliului acestuia.Este conditionata de existenta unui mandat de perchezitie emis de un judecator. Decanul Baroului local (sau un reprezentant al acestuia trebuie sa fie prezent pe parcursul intregii proceduri de perchezitie derulate la sediul profesional al avocatului”

(2)Nu vor putea fi ascultate si inregistrate, cu niciun fel de mijloace tehnice, convorbirile telefonice ale avocatului si nici nu va putea fi interceptata si inregistrata corespondenta sa cu caracter profesional, decat in conditiile si cu procedura prevazute de lege.