Twitter trimite guvernul american în instanță, pentru încălcarea dreptului la libertatea de exprimare

Twitter dă în judecată guvernul american pentru că i-a cerut să dezvăluie identitatea unui utilizator al rețelei sociale, din cauză că a transmis un mesaj critic la adresa președintelui, informează The Guardian.

Reprezentanții Twitter au declarat că guvernul american a trimis o citație către compania digitală prin care vrea să obțină informații legate de identitatea unui utilizator, inclusiv numărul de telefon, adresa și IP-ul asociat utilizatorului @ALT_USCIS. Acest cont este unul dintre multe altele apărute imediat după instaurarea noii administraţii de la Casa Albă, care critică noile politici.

Compania Twitter a contestat cererea guvernului american privind aflarea datelor personale ale utilizatorului din spatele contului @ALT_USCIS, argumentând că acest demers reprezintă o gravă încălcare a libertății de exprimare, drept garantat de Primul Amendament al Constituţiei Statelor Unite. În consecință, acțiunea guvernului american a declanșat consternare inclusiv în rândul avocaţilor drepturilor la liberă exprimare şi viaţă privată.

“Ori de câte ori reprezentanții guvernului încearcă să demaște un utilizator anonim, ei trebuie să aibă o justificare foarte puternică pentru a face acest lucru”, a declarat Esha Bhandari, avocat al Uniunea Americane pentru Libertăţi Civile.

Guvernul american a refuzat să comenteze sau să ofere detalii despre faptul că Twitter dă în judecată guvernul, motivând că reprezentanții acestuia nu oferă declarații despre un proces aflat în desfășurare.

Presa americană precizează că de-a lungul campaniei sale, actualul președinte al Americii a amenințat frecvent cu acțiuni în justiție, publicațiile care au scris critic la adresa lui. Printre acestea se numără și publicația New York Times. Niciunul dintre aceste procese nu s-a materializat, însă actualul președinte SUA a continuat să ducă o luptă cu presa liberă, denumind-o “dușman al poporului”.