Romania, in topul statelor cu cele mai multe plangeri la CEDO

Raportul pe 2015 privind starea justitiei, publicat de Consiliul Superior al Magistraturii, arata ca Romania ocupa locul al saselea in topul statelor cu cele mai multe plangeri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Dintr-un total de 66.450 de plangeri individuale aflate pe rolul CEDO, tara noastra a inregistrat un numar de 3.350 de plangeri. „Astfel, Romania se situeaza pe locul sase in cadrul statelor impotriva carora se inregistreaza cel mai mare numar de plangeri, dupa Ucraina (cu 13.500 plangeri individuale), Federatia Rusa (9.000), Turcia (8.850), Italia (7.750) si Ungaria (4.450)”, se precizeaza in raport.

In cursul anului trecut, CEDO a pronuntat 72 de hotarari legate de cauzele indreptate impotriva Romaniei, in care a constat cel putin o incalcare a unui drept prevazut de Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor sau de protocoalele la aceasta.

In 2015, au mai fost pronuntate cinci hotarari privind exclusiv satisfactia echitabila, doua prin care au fost revizuite hotararile sale anterioare, cinci hotarari si 52 de decizii care au constat in faptul ca nu a exista o incalcare a unui drept prevazut de Conventie, 62 de decizii de radiere ca urmare a solutionarii amiabile, alte 51 de decizii de radiere ca urmare a declaratiei unilaterale a Guvernului si 36 de decizii de radiere ca urmare a constatarii aobsentei interesului reclamatului de amentine cererea pe rolul Curtii.

CEDO a solutionat 675 de cauze impotriva Romaniei. „Este de subliniat ca, dintre deciziile de radiere emise in urma solutionarii amiabile sau declaratiei unilaterale a Guvernului, 87 de decizii vizeaza 224 cauze in care se invoca durata nerezonabila a procedurilor judiciare; astfel, prin aceste decizii, 116 cereri au fost radiate urmare acordului amiabil si 108 de cereri dupa formularea de catre Guvern a declaratiei de recunoastere a incalcarii art. 6 si de angajament in sensul platii unei sume de bani cu titlu de reparatie”, se precizeaza in raportul CSM.