Instantele au identificat instabilitatea si lipsa de predictibilitate legislativa ca principala vulnerabilitate a sistemului judiciar, conform raportului pe 2015 privind starea justitie, dat presei miercuri, 20 aprilie, de Consiliul Superior al Magistraturii.
“In vreme ce pretentiile fata de performantele justitiei cresc, aceste performante nu pot fi obtinute intotdeauna doar prin efortul celor implicati in sistemul justitiei. Astfel, in continuare, judecatorii reclama ca vulnerabilitate principala a sistemului instabilitatea si lipsa de predictibilitate legislativa, cadrul legislativ stufos si incoerent, cu modificari de ordin legislativ si regulamentar fara studii de impact si fara a asigura resurse materiale si de personal, nearmonizarea normelor de procedura si de fond cu deciziile Curtii Constitutionale. Pe de alta parte, se invoca si necesitatea ca interventia Curtii Constitutionale sa aiba loc in limitele de competenta ale acesteia”, se arata in raport.
O alta vulnerabilitate a sustemului judiciar indicata de instante este grevarea curtilor de apel cu solutionarea cauzelor penale in apel, in urma noului cod de procedura penala. Acesta prevede ca tribunalele nu mai au competenta de solutionare a cauzelor ca instante de control judiciar cu exceptia contestatiilor, insa numarul de judecatori si personal auxiliar este prea mic fata de volumul de activitate.
Acordarea dreptului de initiativa legislativa Consiliului Superior al Magistraturii si Inaltei Curti de Casatie si Justie este una dintre solutiile propuse, insa Ministerul Justitiei a considerat ca in acest caz ar fi vorba despre o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat.
“Cu privire la aceste solutii, Ministerul Justitiei invedereaza ca aceasta modificare ar incalca principiul separatiei puterilor in stat, transferarea unor atributii ale puterii executive catre cea judecatoreasca putand duce la fragilizarea statului de drept. S-a mai aratat ca nimic nu impiedica Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii sa transmita propuneri de modificare a cadrului normativ catre MJ. Mai mult, toate proiectele MJ sunt transmise Consiliului Superior al Magistraturii pentru aviz”, se regaseste in raportul CSM.
In opinia unor instante, o alta vulnerabilitate a sistemului este credibilitatea sistemului judiciar. Alte instante considera ca magistratii nu isi asuma anumite responsabilitati profesionale.
Parchetele au indicat ca principala vulnerabilitate a sistemului este incoerenta, inconsecventa si imperfectiunilelegislatiei, deciziilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Curtii Constitutionale, recomandand inteventia legislativa pe baza consultarii magistratilor de cariera.