Premiera la CCR: Judecatorii decid azi daca un viitor membru al Curtii a fost numit legal

Curtea Constitutionala va discuta astazi sesizarea senatorilor PNL care contesta modalitatea de numire a deputatului Marian Enache ca judecator CCR din partea Senatului. Este pentru prima oara cand CCR se pronunta intr-o asemenea speta, care implica un viitor coleg.

PNL a depus la CCR o sesizare prin care contesta numirea deputatului Marian Enache ca judecator al Curtii Constitutionale pe motiv ca acesta nu a avut sustinerea niciunui grup parlamentar. Ei argumentat faptul ca in acest fel, orice roman s-ar putea autopropune judecator la CCR.

„In ceea ce priveste numirea la Curtea Constitutionala de catre Camera Deputatilor si Senat, legiuitorul a apreciat ca se impune un filtru si anume sustinerea unei/unor candidaturi de catre grupuri parlamentare, senatori si deputati”, scriu senatorii PNL in sesizarea inaintata CCR. „Prin interpretarea istorico-teleologica, apreciem ca legiuitorul ordinar (…) a avut in vedere ca parlamentarii sa respecte, in sensul de a nu incalca, drepturile Camerei din care fac parte”, mai explica liberalii.

Senatorii PNL sustin ca numirea lui Enache incalca art. 5 alin. 5 din legea 47/1992 privind organizarea si funcrtionarea Curtii, dar si articolul 16 din Constitutia Romaniei.