Oltchim a pierdut peste 100 milioane de euro in patru ani, din vanzari sub pretul pietei

Un raport al administratorilor judiciari ai combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) a scos la iveala pentru prima data pierderile cauzate de vanzarea de produse sub pretul pietei, despre care se vorbea de mai multi ani, dar care au fost contabilizate abia dupa ce compania a intrat in insolventa la inceputul anului, scrie Ziarul Financiar.

Acestia au calculat ca paguba rezultata din contractele in pierdere incheiate de conducerea Oltchim in perioada 2009 – 2012 doar pentru jumatate din vanzarile combinatului se ridica la 101,5 mil. euro.

De exemplu, in 2011, combinatul a vandut polioli la un pret mediu de 6.836 de lei/tona, fata de o cotatie internationala -ICIS – de 7.685 lei/tona. Astfel, la o cantitate de 100.000 de tone vandute compania a pierdut 85 mil. lei (20 mil. euro).

„Nu vinde nimeni la cotatia ICIS. Acelea sunt niste cotatii orientative care arata tendintele pietei. Inclusiv cand am cumparat materii prime am facut-o sub cotatiile ICIS. Raportul este tendentios“, spune in replica Constantin Roibu, fostul director general de la Oltchim.

Exista insa cazuri in care preturile de vanzare au fost chiar mai mici decat costurile de productie, pierderile raportate la costuri ridicandu-se la circa 105 mil. lei (24 mil. euro). „Operatiunile cu incidenta suspecta evaluate de administratorul judiciar de la raporturi comerciale in dauna societatii si pana la investitii nerentabile se ridica la ordinul a cateva sute de milioane de euro“, a declarat Varujan Vosganian, ministrul economiei.

Administratorii judiciari vorbesc si de tranzactii frauduloase care au condus la externalizari de active ale Oltchim, precum si de achizitii „umflate“ si vanzari de produse la preturi cu pana la 50% mai scazute decat preturile pietei.