Parlamentul European a respins varianta de buget pentru 2014-2020

Parlamentul European a respins astazi varianta de buget multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 rezultata in urma negocierilor liderilor statelor membre la Consiliul European din februarie.

Potrivit Mediafax, eurodeputatii au stabilit prin aceeasi rezolutie si un mandat pentru negocierile cu celelalte institutii europene privind bugetul multianual (MFF), care in cele din urma trebuie validat prin votul forului legislativ european.

Rezolutia adoptata astazi a fost pregatita de liderii grupurilor PPE (populari), Socialisti si Democrati, ALDE (liberali) si Verzi (ecologisti), fiind adoptata cu votul favorabil a 506 eurodeputati, 151 voturi fiind impotriva, iar 23 s-au abtinut.

“Rezolutia da negociatorilor PE un mandat puternic pentru a se asigura ca MFF va fi suficient de flexibil pentru a asigura ca fondurile disponibile sa fie utilizate in mod optim. Parlamentul European cere de asemenea si o revizuire a cheltuielilor in cadrul MFF la jumatatea perioadei pentru a permite noului Parlament care va fi ales in 2014 si Comisiei Europene o oportunitate pentru a influenta bugetele pe care le vor mosteni”, se arata intr-un comunicat PE.

Negocierile informale care vor fi purtate in perioada urmatoare cu privire la bugetul UE 2014-2020 trebuie sa aduca reglementari de aplicare a proiectului de buget. Parlamentul European trebuie isi dea acordul pentru aceste reglementari si sa existe un acord interinstitutional si cu Consiliul si Comisia Europeana, mentioneaza comunicatul.

“Daca nu se va ajunge la un acord pana la inceputul lui 2014, vor fi aplicate cifrele bugetului din 2013, ajustat cu rata inflatiei”, mai mentioneaza comunicatul PE.

Romaniei i-ar reveni o alocare de 39,7 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, potrivit variantei de buget stabilite de liderii Consiliului European. Romania a obtinut astfel o crestere cu 18% a bugetului care ii este alocat in perioada 2014-2020, comparativ cu cel din anii 2007-2013, desi la nivelul Uniunii Europene, pentru prima data, bugetul multianual a suferit o reducere.