Basescu cere ca Romania sa devina hub regional pentru operatiunile cu hidrocarburi la Marea Neagra

Presedintele Traian Basescu a propus companiilor ExxonMobil si OMV-Petrom ca Romania sa devina hub regional pentru operatiuni zonale la Marea Neagra, in cadrul unei reuniuni cu o delegatie a companiilor, in care s-a discutat despre proiectele de viitor in privinta rezervelor de hidrocarburi din regiune.

Potrivit Mediafax, delegatia consortiului a fost condusa de vicepresedintele executiv al ExxonMobil Exploration Company, Johnny L. Hall, si de CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe.
In cadrul intrevederii, presedintele Basescu a fost informat cu privire la stadiul proiectelor si planurile de viitor ale celor doua companii in cadrul consortiului pe care acestea l-au format in vederea desfasurarii in comun a lucrarilor de explorare offshore a rezervelor de hidrocarburi de la Marea Neagra.

In acelasi timp, reprezentantii cele doua companii au vorbit despre importanta acordata proiectului din blocul Neptun si si-au exprimat increderea ca vor obtine rezultate cat mai bune in urma lucrarilor desfasurate, mai mentioneaza comunicatul.

La inceputul 2012, OMV Petrom si Exxon Mobil au anuntat ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea zacamantului Neptun, estimata pentru o perioada de 10 ani, ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale.