Mona Musat. Prima doamna a avocaturii

Istoria avocaturii ramane pe mana ei. Casa de avocatura care a dat cei mai multi lideri pe piata romaneasca va fi condusa intr-o zi de Mona Musat. Acum ea deschide o scoala privata, moderna, cu programa centrata pe performanta, cultivarea elitelor si respect fata de Vocatia careia i s-a dedicat: Aletheea.

“Mona Musat. Prima doamna a avocaturii” este cover story-ul numarului 3 al Intelligent Life under exclusive license Revista Romana de Consultanta. 

Musat si Asociatii e afacerea familiei si femeile puternice sunt sentimentale. A facut ce ar face orice mama: o scoala mai buna pentru viitorul copiilor. O comunitate: Aletheea („adevar“ in greaca veche). De la respectul pentru Lege, la grija pentru elite si aplecarea catre mediu, in Aletheea e o bucatica din sufletul avocatei pe mana careia va ramane cel mai cunoscut brand al avocaturii romanesti, gestionat acum de tatal ei, Gheorghe Musat.

Cum s-a nascut proiectul Aletheea?

Scoala Aletheea s-a nascut din dragostea unui parinte pentru un copil si pentru multi alti copii, din dorinta de a le crea un mediu de invatare sigur, echilibrat si motivant pentru explorarea Adevarului, Frumosului si Binelui din viata de zi cu zi.

De unde ideea, cand si cum s-a ivit, de ce o scoala privata?

Ca parinti, stim ca primii ani de scoala reprezinta o etapa foarte importanta in viata fiecarui copil, o etapa de achizitii fundamentale, in care intrebarile timide rostite in cadrul familiei sau al jocurilor cu prietenii isi gasesc raspunsuri practice si confirmari in urma unui proces de invatare si sondare a personalitatii fiecarui copil in parte. Astfel ca ideea construirii unei scoli a venit firesc, odata cu debutul scolar al fiului meu. Acela a fost momentul cand am realizat cat de importanti sunt primii ani de scoala, existenta unui climat empatic fata de nevoile fiecarui copil, posibilitatea ca acesta sa creasca si sa evolueze intr-un mediu armonios si personalizat, sa fie incurajat sa-si doreasca sa exploreze si sa isi dezvolte potentialul, sa fie pregatit pentru provocarile pe care viata i le va oferi in viitor.

De ce ati ales nordul Bucurestiului?

Am ales nordul capitalei pentru ca este o zona in plina expansiune, care ofera un potential foarte mare de dezvoltare. Dupa cum se stie, zona de nord a Bucurestiului a fost armonizata din punct de vedere urbanistic printr-un plan zonal recent aprobat, care vine in intampinarea unui astfel de proiect educational. Mi-am dorit pentru copiii care vor studia aici o zona in care sa respire aer curat, in care sa se bucure de spatiu verde, in care sa faca sport in aer liber, fara a fi deranjati de zgomotul stradal – asa cum se intampla in multe alte scoli din Bucuresti.

Care sunt diferentiatorii scolii?

Scoala Aletheea se detaseaza de celelalte scoli private in primul rand prin campusul scolar si facilitatile oferite. Scoala este amplasata pe un teren in suprafata de 6.500 mp, din care 4.000 mp reprezinta spatii verzi si de joaca, tere­nuri de sport (baschet, fotbal, tenis), gradini de flori si arbori. Cladirea se desfasoara pe 4.500 mp (parter si 2 etaje), avand 20 de clase de studiu, laboratoare si sali de tea­tru si muzica, cantina, sala de sport (500 mp) si vestiare.

Pe langa aceste facilitati, in incinta scolii functioneaza si un centru de formare pentru profesori. Acest centru de formare, unic, as putea spune, in randul scolilor private, dar si de stat, a fost gandit si dezvoltat de directorul educational al scolii, Daniela Stoicescu, avand rolul de a pregati viitorii profesori ai Scolii Aletheea in spiritul viziunii, misiunii si obiectivelor educationale ale scolii.

La scoala Aletheea, copiii, dar si parintii, vor gasi toate aceste facilitati, dar si un corp didactic bine pregatit, spatii dotate si amenajate conform normelor de siguranta impuse la nivel european pentru astfel de cladiri, o oferta educationala personalizata si un program de parteneriate foarte diversificat.

Aveti in plan o eventuala extindere in Capitala sau in mai multe orase din tara?

Este prematur sa ma gandesc la o extindere in Bucuresti sau in alte orase din Romania. In acest moment este important ca Scoala Aletheea sa devina cunoscuta in randul parintilor, sa le cucereasca increderea si, cat mai curand, sa devina optiunea numarul 1 atunci cand vor cauta o scoala pentru copiii lor.

Poza scoala1 2

Ce experienta aveti cu sistemul privat de educatie din Romania? Cum l-ati caracteriza intr-o fraza?

Pe scurt, tanar, inovator, avand un foarte mare potential, care evolueaza de la an la an. Pe larg, sistemul de invatamant privat a cunoscut o dezvoltare foarte mare in ultimii ani, ceea ce arata ca scolile private au devenit o alternativa de incredere a parintilor, atunci cand vine vorba de educatia copiilor lor. Dintre avantajele pe care le ofera scolile private as putea aminti perfectionarea profesorilor prin intermediul programelor initiate si implementate fie de scoala, fie in parteneriat cu alte institutii sau organizatii din domeniul educational, expunerea copiilor unei palete cat mai largi de experiente, atat in scoala, cat si in afara ei, oferta educationala personalizata, metode si resurse educationale moderne, transferul progresiv al controlului invatarii in sarcina elevului.

Cine vor fi elevii scolii – un scurt portret robot.

Scoala este deschisa oricarui parinte care nu si-a pierdut increderea in sistemul de invatamant romanesc si care isi doreste performanta pentru copilul sau. Cu toate acestea, daca ar fi sa descriu in cateva cuvinte profilul ele­vului Aletheea, as spune ca acesta este curios si dornic sa exploreze; gandeste critic si creativ; ii pasa de sine, de ceilalti, de mediul in care traieste; este autonom si se adapteaza situatiilor imprevizibile; stie sa invete; isi imagineaza; lucreaza in echipa.

Si, pentru ca tot am vorbit de profilul elevului Aletheea, ar trebui amintite si obiectivele procesului de predare si invatare Aletheea, si anume: Fiecare copil este unic – Scoala Aletheea incearca in permanenta sa personalizeze procesul de invatare, respectand ritmul si capacitatea de dezvoltare, modul de gandire si de actiune, motivatiile, interesele si individualitatea fiecarui elev in parte; Copiii invata ceea ce traiesc – consider ca educatia este un proces viu si in continua miscare, indiferent de disciplina, orele de clasa trebuie sa fie interactive, adresandu-se direct elevului si favorizand implicarea sa intelectuala si emotionala. Asta inseamna ca scoala trebuie sa ofere un mediu stimulativ, adica mediu pedagogic primitor, pozitiv si motivant; Invatare si dezvoltare – cu alte cuvinte, elevii se dezvolta si invata in moduri diferite si in ritmuri diferite, toate domeniile de educatie si dezvoltare avand o importanta egala si fiind strans legate pe tot parcursul „slefuirii” educationale; Perfectionare – Mi se pare evident ca rolul educatiei sa fie acela de a motiva si incuraja depasirea limitelor si evolutia armonioasa a tuturor abilitatilor elevului, pana la atingerea potentialului sau maxim.

Ce asteptari au parintii de la o scoala privata si cum ati venit in intampinarea acestora?

Parintii au asteptari diferite, unii doresc pentru copiii lor mai mult timp pentru practicarea unui sport, pentru exersarea la un instrument, pentru educatie nonformala. Volumul mare de teme care se da in acest moment in sistemul de stat nu mai lasa loc pentru toate acestea. Cunoastem cazuri concrete in care, de exemplu, un elev de clasa a IV-a petrece mai mult de trei ore scriind teme, iar daca mai punem la socoteala si activitatea de invatare/studiul propriu-zis al altor discipline, atunci acest timp se mareste considerabil, asadar timpul liber lipseste cu desavarsire.

Cum rezolvam noi aceasta problema? Promovam invatarea bazata pe intelegere. Apoi, profesorii lucreaza in echipa si pot sa regleze impreuna timpul necesar efectuarii temelor care se fac la scoala, sub supraveghere de specialitate. Si nu in ultimul rand, avem o oferta extrem de variata de optionale, cluburi si programe, astfel incat copiii sa aiba la un loc totul.

O alta asteptare a parintilor este tratarea diferentiata a copiilor. Parintii isi doresc stimularea punctelor forte ale copiilor, ceea ce inseamna o foarte buna cunoastere a acestora. In sistemul de stat, numarul foarte mare de copii (uneori peste 30) nu permite profesorilor sa-si cunoasca indeaproape copiii, ce sa mai vorbim de tratare diferentiata!

In clasele din Scoala Aletheea, numarul maxim de copii este de 16 la ciclul primar si 18 la ciclul gimnazial, ceea ce inseamna ca elevii pot beneficia de atentia necesara din partea profesorilor.

Ce asteptari aveti vizavi de recuperarea investitiei?

Recuperarea investitiei a fost intotdeauna in plan secund. Pentru mine, in acest moment, mult mai important este ca Scoala Aletheea sa devina cunoscuta si sa primeasca un numar cat mai mare de copii in aceasta toamna.

La ce grad de ocupare a locurilor disponibile in scoala va asteptati pentru primul an de functionare?

Pot spune cu bucurie ca exista un foarte mare interes al parintilor pentru Scoala Aletheea. In urma anuntului privind deschiderea inscrierilor pentru clasa pregatitoare, dar si pentru clasele I-VIII, am primit numeroase vizite ale unor parinti dornici sa afle mai multe despre oferta educationala si sa viziteze campusul si facilitatile moderne oferite de scoala. Dupa finalizarea procesului de inscrieri, voi putea oferi mai multe informatii, insa, in acest moment, am toata increderea ca startul va fi un real succes.

Pe langa programa impusa de Minister, cum ati ales sa completati oferta educationala a scolii – ce programe, materii, ateliere suplimentare aveti si de ce le-ati ales?

Scoala Aletheea ofera elevilor (din ciclul primar si gimnazial) curriculumul national romanesc, orientat spre dezvoltarea a opt competente cheie, relevante pentru societatea actuala, care ii ofera oricarui absolvent posibilitatea de a-si continua studiile pretutindeni in lume. Acestea au fost agreate la nivel european si sunt considera­te esentiale pentru invatarea pe parcursul intregii vieti: comunicare in limba materna si capacitatea de a citi si intelege; comunicare in limbi straine (engleza, franceza, germana); competente de baza in matematica, stiinte si tehnologii; competente digitale; competente sociale si civice; a invata sa inveti; spirit de initiativa si antreprenoriat; sensibilizare si exprimare culturala.

In completarea curriculumului national romanesc, Scoala Aletheea a implementat un program educational personalizat, ce cuprinde activitati in afara scolii, initiate in colaborare cu diferiti parteneri ce activeaza in domeniul artelor vizuale, ale spectacolului, in domeniul muzicii, al sportului si al mediului. Si ma refer aici la muzee, biblioteci, teatre si edituri, ONG-uri si organizatii din domeniul educational, precum si centre culturale romanesti si straine.

Poza scoala3 2

Detaliile logistice ale scolii: investitie, suprafata etc., numar de locuri (pentru ciclul primar si gimnazial), numar de profesori, numarul de sali de clase si laboratoare.

Scoala Aletheea este situata in zona Baneasa, pe Str. Drumul Piscul Mosului, nr. 10, Sector 1, Bucuresti (accesul se face din Sos. Gheorghe Sisesti). Este amplasata pe un teren cu o suprafata de 6.500 mp, din care 2.500 mp reprezinta cladirea scolii (amprenta la sol), restul fiind spatii verzi, teren de baschet si de fotbal exterior, spatii de joaca si de recreere si parcare amenajata.

Cladirea se desfasoara pe o suprafata de 4.500 mp (parter si 2 etaje) si cuprinde:
– 10 sali de clasa pentru ciclul primar (clasa pregatitoare – clasa a IV-a) cu suprafete intre 45 – 55 mp si acces direct intr-o mica gradina proprie, destinata orelor de stiinte si arte;
– 10 sali de clasa pentru ciclul gimnazial (clasa a V-a  – clasa a VIII-a) cu suprafete intre 45 – 55 mp;
– Sali de muzica, teatru, proiectii, IT;
– Laboratoare de istorie, fizica, chimie, geografie, biologie, limbi straine, fiecare avand anexa proprie destinata materialelor didactice;
– Biblioteca cu sala de lectura;
– Sala de sport multifunctionala (500 mp) cu vestiare si grupuri sanitare;
– Cantina ce poate acomoda 80 de copii;
– Cabinet medical.

Cu alte cuvinte, Scoala Aletheea ofera toate facilitatile unei scoli moderne si, fara lipsa de modestie, unice in Bucuresti din acest punct de vedere.

Echipa de profesori este formata din 30 de cadre didactice (invatatori si profesori) si staff-ul administrativ.

Profesorii au fost alesi in urma unui proces riguros de selectie organizat de directorul educational. Pot spune cu bucurie si mandrie ca echipa de profesori este una dintre cele mai bune din tara; si o spun pentru ca din echipa fac parte profesori cu experienta si dragoste pentru copii, dornici sa-si impartaseasca povestile cu noii elevi ai scolii.