Privatizarea Aversa, un nou motiv de disputa intre stat si privat. Biris Goran, TZA si Ciucan si Asociatii, implicate in litigiu

Seria proceselor dintre stat si privat isi va consuma inca un act joi, 3 aprilie 2014, atunci cand este asteptata o decizie a Tribunalului Bucuresti in contestatia facuta de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AAAS, fosta AVAS) la privatizarea fabricii de pompe Aversa Bucuresti.

Statul, prin AAAS, acuza consortiul care a achizitionat Aversa, format din companiile Blue Diamond Estate (redenumita ulterior Aversa Manufacturing, n.r.), parte a grupului Benevo, si Autoplast Engineering, parte a grupului Magic, de nerespectarea anumitor prevederi din caietul de sarcini.

Trei firme de calibru de pe piata avocaturii sunt implicate in acest litigiu. Astfel, Biris Goran, in colaborare cu avocatii de la Tuca Zbarcea & Asociatii, reprezinta interesele Aversa Manufacturing si Autoplast Engineering, in timp ce AAAS-ul este asistata juridic de avocatii firmei Ciucan si Asociatii, printr-o echipa formata din Emilia Ciucan, Managing Partner, si Gabriel Radulescu, Avocat colaborator.

Aversa Manufacturing face parte din grupul de companii Benevo, un dezvoltator imobiliar care detine in Bucuresti cateva sute de apartamente, dar si platformele industriale Textila Dacia si Vulcan, achizitionate pentru 40, respectiv 21,6 milioane de euro.

De mai bine de doi ani, asistenta juridica pentru Benevo, in Romania, este asigurata de Biris Goran, lucru confirmat, pentru Legal Marketing, de catre Raluca Nastase (foto), Partener al firmei si unul dintre avocatii care reprezinta interesele grupului. Din aceeasi echipa cu Raluca Nastase mai fac parte Victor Constantinescu, Partener, Mihai Nusca, coordonatorul departamentului Litigii, si Andra Surariu, avocat in cadrul aceluiasi departament.

Printre tranzactiile in care Biris Goran a oferit asistenta juridica grupului Benevo se numara si achizitionarea, in 11 septembrie 2013, a fabricii de pompe Aversa, in care avocatii au colaborat cu firma de consultanta imobiliara The Advisers, prin intermediul lui Ionut Petcu. Potrivit unui comunicat al grupului Benevo remis la acea vreme, tranzactia, in valoare de 17,3 milioane de euro, a presupus cumpararea platformei industriale Aversa, respectiv fabrica producatorului de pompe si terenul cu o suprafata de 10 hectare, din zona pietei Obor.

Consortiul format din companiile SC Blue Diamond Estate si SC Autoplast Engineering a platit 17,3 milioane de euro pentru bunurile producatorului de pompe SC Aversa SA, cu exceptia creantelor si disponibilitatilor banesti”, preciza notificarea de presa.

La data cumpararii, Aversa se afla in insolventa de 7 ani, lichidator judiciar al companiei fiind consortiul format din RVA Insolvency Specialists SPRL, societate condusa de Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, si Activ Lichidator IPURL, societate condusa de Monica Angela Borza.

Dupa 14 licitatii organizate de lichidatorul judiciar, in urma carora nu s-a ajuns la niciun rezultat, Aversa a fost vanduta, in cadrul celei de-a 15-a, catre asocierea formata din Blue Diamond Estate si Autoplast Engineering. Achizitia respectiva a declansat litigiul mai sus amintit, intentat consortiului castigator de catre statul roman, prin AAAS. In acest proces, consortiul este reprezentat in instanta tot de o echipa a Biris Goran, formata din avocatii Raluca Nastase si Andra Surariu.

Ca urmare a procedurii de faliment deschisa pentru Aversa SA, Consortiul format din RVA Insolvency Specialists SPRL si Activ Lichidator IPURL a organizat lichidarea activelor societatii. Prin hotararea din 10 aprilie 2013, luata in cadrul intalnirii creditorilor Aversa SA, a fost aprobata lichidarea activelor Aversa prin vanzarea in bloc, contra unei sume fixe, prin oferte publice organizate saptamanal. Dupa 14 licitatii fara nici un ofertant prezent, in cadrul licitatiei cu numarul 15, in conformitate cu Regulamentul de Vanzare aprobat, s-a inregistrat o singura oferta, aceea depusa de joint venture-ul format din Aversa Manufacturing (denumita Blue Diamond Estate la acea vreme) si Autoplast. Procesul-verbal de verificare a ofertei a fost semnat fara obiectiuni de catre toti membrii comisiei de licitatie, inclusiv reprezentantul desemnat de AAAS, si confirma faptul ca oferta facuta de Joint Venture a fost elaborata si prezentata cu respectarea Caietului de Sarcini si a Regulamentului de Vanzare aplicabil, asadar in conformitate cu cerintele de participare la licitatie. Astfel, activele Aversa SA au fost adjudecate de catre asocierea formata din Aversa Manufacturing si Autoplast Engineering”, a precizat, pentru Legal Marketing, Raluca Nastase.

La o saptamana de la achizitionarea Aversa Bucuresti de catre Blue Diamond Estate si Autoplast Engineering, mai exact in 19 septembrie 2013, statul roman, prin AAAS, a contestat, la Tribunalul Bucuresti, privatizarea respectiva, invocand, printre altele, nerespectarea anumitor prevederi din caietul de sarcini. Caietul de sarcini preciza, printre altele, obligatia cumparatorilor de a mentine atat productia societatii in urmatorii 3 ani, cat si numarul de angajati existent la data tranzactiei (aproximativ 200), de a continua si de a respecta obligatiile ce rezulta din contractele si relatiile parteneriale existente si de a nu instraina marcile si brevetele inregistrate de Aversa cel putin 3 ani. Totodata, pe langa dovezile de bonitate fiscala, participantii au trebuit sa faca dovada ca in ultimii 5 ani au desfasurat activitati de productie specifice, respectiv fabricarea de echipamente, masini grele si unelte industriale.

La data de 19 septembrie 2013, AAAS a depus o contestatie la Tribunalul Bucuresti, in calitate de creditor principal, actionar majoritar si presedinte al comitetului creditorilor Aversa SA, solicitand anularea licitatiei si a documentelor referitoare la licitatie, invocand un viciu de procedura, si anume lipsa notificarii rezultatului licitatiei dupa incheierea acesteia, desi, spre exemplu, insusi comunicatul de presa al AAAS anunta acest lucru pe propriul site. Contestatia nu a fost depusa in termenul legal stabilit, conform articolului 21 alineatul (3) din Legea insolventei 85/2006. De asemenea, adjudecarea bunurilor s-a facut cu respectarea prevederilor legale si ale Caietului de sarcini, drept pentru care Aversa Manufacturing sustine valabilitatea licitatiei in instanta. Instanta va pronunta o decizie in acest caz in data de 03 aprilie 2014, decizie care va putea fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti”, a precizat Raluca Nastase.

Asadar, cazul se afla momentan in prima instanta si exista posibilitatea de a se formula recurs. Raluca Nastase nu are insa dubii de partea cui se afla dreptatea. „Credem cu tarie ca argumentele prezentate de noi sunt corecte si ca cererea formulata de catre AAAS nu are fundament legal, adjudecarea bunurilor facandu-se in mod corect”, spune avocata.

In acest dosar, avocatii firmei Biris Goran colaboreaza cu cei ai Tuca Zbarcea & Asociatii. ”Este o practica obisnuita printre firmele de avocatura de a-si uni fortele cu privire la anumite cazuri speciale. Acesta nu este singurul dosar in care avocatii Biris Goran si TZA au o colaborare foarte buna”, a mentionat Raluca Nastase. Avocatii din partea TZA implicati in acest dosar sunt Robert Rosu si Ioana Hrisafi.

Aversa Manufacturing este parte a grupului canadian de companii Benevo, unul dintre dezvoltatori imobiliari importanti din Bucuresti. Michael Topolinski, presedintele grupului, are o experienta de 20 de ani nu numai in afaceri imobiliare, dar si in dezvoltarea activelor neperformante cu potential de profitabilitate ridicat, productie, insolventa, reorganizare si achizitii. Biris Goran asista Grupul Benevo cu privire la toate nevoile de ordin juridic, incepand de la operatiunile de zi cu zi si terminand cu proiecte si prospecte de dezvoltare in alte linii pe piata romaneasca.

Autoplast Engineering face parte parte din Grupul Magic, specializat in productie de echipamente industriale, vanzari si investitii, compania avand ca obiect de activitate proiectarea si executia elementelor si subansamblelor destinate in special industriei energetice.

Infiintata in 1882, Aversa Bucuresti este unul dintre cei mai importanti producatori de pompe centrifuge si axiale din Europa Centrala si de Est. De asemenea, este singura fabrica din Romania care are ca obiect de activitate cercetarea, proiectarea si fabricarea de pompe.