"When in Rome, do as the Romans do". Interviu cu Stuart Miller, Presedintele retelei internationale de avocatura Warwick

Warwick Legal Network este o retea internationala de firme de avocatura independente cu sediul la Londra. Marian Floranescu a aflat principiile pe baza carora functioneaza de la presedintele WLN, Stuart Miller (foto).

Intelligent Life: Stimate domnule Miller, in calitatea dumneavoastra de Presedinte al Warwick Legal Network, v-am ruga sa explicati cititorilor nostri ce inseamna reteaua de avocatura Warwick.

Stuart Miller: Warwick Legal Network (WLN) este o retea internationala de firme de avocatura comerciala cu clientela internationala. Firmele membre ale WLN acorda asistenta clientilor in investitii, drept comercial, M & A, drept societar, dispute resolution, proprietate intelectuala, dreptul muncii si tranzactii imobiliare.WLN nu isi propune, insa, sa fie un „panaceu”, astfel incat ne concentram pe dreptul international al afacerilor si suntem specializati in oferirea de servicii adaptate clientilor de tip IMM.

Care ar fi avantajul competitiv al retelei de avocatura Warwick fata de ceilalti actori din piata internationala a serviciilor juridice?

Clientii firmelor membre ale retelei Warwick pot fi convinsi ca interesele lor vor fi prioritare pentru noi, iar cazurile lor vor fi gestionate de catre cel mai potrivit specialist pentru speta in cauza, in schimbul unui onorariu corect. Societatile membre WLN sunt – oarecum – de nisa in comparatie cu firmele mari prezente pe piata globala a serviciilor juridice. Acestea reprezinta echipe de specialisti cu o practica indelungata, anvergura internationala si experienta antreprenoriala personala. Este, in esenta, o combinatie de abilitati profesionale si empatie. Firmele membre WLN mentin o colaborare foarte stransa, pastrandu-si, totodata, independenta, astfel incat clientii sa poata avea incredere ca oricand au nevoie de servicii intr-o anumita jurisdictie, partenerul local WLN le va furniza cea mai potrivita solutie. In interiorul retelei nu se percep onorarii pentru cauzele deferite firmelor partenere spre solutionare si avem o abordare comerciala a onorariilor percepute clientilor, cu respectarea regulilor Barourilor nationale.

Care este intinderea geografica a retelei internationale de avocatura Warwick?

Actualmente reteaua acopera 27 de tari membre cu aproape 500 de avocati (si personal auxiliar), majoritatea din Uniunea Europeana. WLN s-a extins constant in ultimii ani, iar cel mai nou membru are sedii in trei orase importante din India. Reteaua isi propune sa atraga membri din alte state care sa achieseze la standardele sale de calitate si la viziunea acesteia.

Care ar fi profilul potentialului client al retelei dumneavoastra de avocatura?

Cele mai reusite proiecte transfrontaliere ale Warwick au fost, in general, destinate IMM-urilor, adesea business-uri proprii. In ultimii ani, au fost furnizate servicii de nisa (de exemplu, dreptul muncii sau M & A) si unor firme mari, si chiar unor entitati de drept public, aceasta fiind, fara indoiala, reflectarea faptului ca si acestea cauta servicii de calitate la costuri accesibile. Principalele caracteristici ale clientului WLN ar fi dorinta de a pune bazele unui parteneriat cu avocatul sau, aducand laolalta servicii de calitate, o orientare comerciala impecabila in sfera sa de activitate si costuri flexibile.

Cand si pentru ce ati recomanda antreprenorilor sa apeleze la firmele membre Warwick Legal Network?

Atunci cand o afacere se extinde depasind granitele nationale (ceea ce se intampla mult mai devreme acum in existenta unei entitati decat acum un deceniu), firmele de avocatura membre ale WLN sunt partenerii ideali care sa ofere solutii la cele mai frecvent intanite probleme, ca de exemplu infiintarea unei societati intr-o alta jurisdictie; angajarea si contractarea de personal national, furnizori sau distribuitori; protectia drepturilor de proprietate intelectuala; rapoarte de due-dilligence la achizitia unui business local; inchirierea/achizitionarea unui sediu; atragerea de investitori locali; repatrierea profitului; recuperarea de creante de la debitorii locali (inclusiv, dar nu numai, in procedura insolventei).

Ne-ati putea spune mai multe despre viziunea si echipa alaturi de care conduceti aceasta retea internationala de firme de avocatura?

Beneficiez de cooperarea cu o echipa excelenta de membri ai Consiliului de Administratie (din Romania, Germania, Olanda, Italia si Spania). Cunoasterea si intelegerea profunda pe care o au despre pietele pe care activeaza este absolut impresionanta pentru mine. In Londra, beneficiez de sustinerea managerului retelei si de secretariat. Scopul nostru este sa determinam evolutia WLN prin initiative de asigurare a calitatii serviciilor transfrontaliere, sporirea atractivitatii retelei pentru societatile de avocatura valoroase din statele in care inca nu suntem prezenti (si carora le putem oferi recomandari de clientela) si asigurandu-ne ca toti avocatii din retea beneficiaza de oportunitati pentru dezvoltarea carierei, ca efect al apartenentei societatii lor la Warwick.

Cine reprezinta Warwick Legal Network in Romania?

In Romania beneficiem de apartenenta unei societati de avocatura excelente, SCA „DELEANU & GRIGORESCU – Avocati” cu sediul in Bucuresti, condusa de domnul avocat Vasile Deleanu, care este si membru in Consiliul de Administratie al Warwick. (Pentru o imagine mai clara, v-as recomanda sa vizitati website-ul lor: www.deleanu.ro).

In incheiere, ce sfat le-ati oferi cititorilor nostri din Romania?

Exista o expresie care pare sa se aplice cu succes afacerilor transfrontaliere: „When in Rome, do as the Romans do”. Antreprenorii trebuie sa fie ancorati in realitatea locala, sa urmeze sfaturile consultantilor nationali, punand in valoare atuurile proprii si urmarind excelenta in servicii.

Articol publicat in numarul 8 al revistei Intelligent Life Romania.