Un pas inainte. Editorial semnat de Gheorghe Florea

In calitate de presedinte al U.N.B.R., am luat cunostinta de forfota provocata in lumea avocaturii cu privire la publicitatea formelor de exercitare a profesiei ca urmare a deciziei Consiliului U.N.B.R. de la sfarsitul anului trecut. Am constatat ca exista un interes particular cu privire la aceasta categorie de reglementari, desi decizia Consiliului U.N.B.R. cuprinde si alte reglementari survenite sau modificate, de real interes pentru profesia de avocat.

Autor: Gheorghe Florea (foto), presedintele UNBR. Articol extras din numarul 3 al Intelligent Life Romania.

Atat in spatiul public cat si in mediul profesional se implica toti actorii din sfera marketingului profesiei de avocat. Se exprima fie prejudecati nejustificate ce vizeaza incapacitatea profesiei de autoreglementare, fie neincrederea in capacitatea organelor profesionale competente, potrivit legii, sa intervina si sa aplice corect prevederile normative in materie, fata de situatia anterioara cand s-ar fi asistat pasiv si complice la incalcarea regulilor preexistente.

Am informatii ca s-a ajuns pana acolo incat s-ar fi eliminat din continutul site-ului de prezentare a entitatii profesionale mentiunile privind profesia anterioara a avocatilor desi exista un drept legal recunoscut avocatului de a desfasura publicitatea de informare, dar si obligatia legala de a nu folosi mijloace de reclama sau de publicitate in scopul dobandirii clientelei prin procedee incompatibile cu demnitatea profesiei, consacrat inca de la intrarea in vigoare a legii.

Este certa intelegerea incorecta a sensului modificarilor ce vizeaza exclusiv publicitatea profesionala incorecta, care incita la incalcarea regulilor impuse de materia conflictului de interese, la care se refera, in realitate, interdictia dezvaluirii profesiei anterioare a avocatului in scopul publicitar al atragerii de clientela in perimetrul profesiei exercitata anterior, fara respectarea legii, in ansamblul ei.

Sunt frecvente cazurile in care sunt „descoperite“ si criticate reglementari care sunt in vigoare din ianuarie 2005, nu s-au modificat prin hotararea Consiliului U.N.B.R. din 14 decembrie 2013 si care sunt prezentate drept „reglementari nou introduse!“. Se pare ca reglementarile in discutie au fost ignorate sau au ramas indiferente celor care „critica“ fara a examina cu atentie dispozitiile normative supuse criticii si dispozitiile Statutului profesiei de avocat, in ansamblul lor. A fost nevoie de publicarea pe site-ul U.N.B.R. a unui tabel comparativ al reglementarilor preexistente, in vigoare din 2005 si a celor survenite in realitate, deoarece se preia un mesaj ce vizeaza mai degraba denigrarea organelor profesiei de avocat sau a profesiei in ansamblul sau.

Nu neg posibilitatea ca modificarile intervenite sa fie aprecia­te insuficient de clare prin ele insele, lipsite de previzibili­tatea rezonabila impusa de exigentele din materia tehnicii legislative, daca ele sunt analizate desprinse din contextul normativ gene­ral al Legii nr. 51/1995, al Statutului profesiei de avocat si al Codu­lui deontologic.

Lucrurile, sub acest aspect, se clarifica, in timp. Pentru a asigura securitatea dreptului entitatilor profesionale la realizarea publicitatii profesionale si pentru a se oferi garantii si instrumente practice prin care sa se evite abuzurile, Comisia Permanenta a U.N.B.R. din 31 ianuarie 2014 a luat masura initierii elaborarii unui ghid de bune practici in materie. In conditiile in care exista tendinta unor interpretari exagerate, care neaga aplicarea regul­ilor de baza permise de deontologia profesionala, nemodificata in timp, in materia publicitatii profesionale si care imprumuta opiniile unor „comunicatori“ care neaga existenta unor limite legale a dreptului la publicitate profesionala in numele unor practici aplicabile intr-un alt sistem normativ, in alte spatii culturale, sub pretextul inerentei globalizari ce functioneaza si in domeniul juridic, un astfel de instrument de lucru este benefic.

Un membru marcant al conducerii profesiei a subli­niat corect ca atata vreme cat apartinem spatiului cultural european avem si obligatia de a respecta institutii si reglementari cu care intram in contact, dar si obligatia de a ne si consolida identitatea si valorile definitorii ale profesiei de avocat prin raportare la sisteme de referinta cu care reglementarea nationala este compatibila, distingand intre circulatia ideilor si imprumutul unor „forme“ fara corelari in reglementarile institutionale de fond cu riscul unui „transplant“ care poate aduce sfarsitul!

Sunt intrutotul de acord cu un astfel de mesaj. In elaborarea ghidului de bune practici in materie, vom conlucra cu consultanti de specialitate se vor clarifica eventuale aspecte ce tin de activitatile specifice profesiilor din domeniul relatiilor publice, ori de stiinta comunicarii. Nu avem pretentia ca depozitam adevarul absolut. Sunt convins ca reactii documentate si clarificatoare ale celor invitati sa conlucreze institutional pentru realizarea acestui ghid sunt de preferat situatiilor in care reaua-credinta a minoritatii ori a pretinsilor specialisti poate deveni instrument de manipulare a majoritatii.