LEGILE AFACERILOR – Modificari ale legislatiei mediatorilor

Proiectul de modificare a legii 192/2006 vrea sa faca din cadrul de reglementare a profesiei de mediator in Romania unul dintre cele mai moderne din Europa. Detaliile acestui proiect, aflat in prezent in Parlament, au fost prezentate de Ion Dedu, vicepresedinte al Consiliului de Mediere si Andreea Radut, mediator, in emisiunea LEGILE AFACERILOR.

“Daca proiectul de modificare a legii 192/2006 va fi adoptat vom avea cea mai moderna lege a medierii din Europa”, a declarat Ion Dedu, unul dintre initiatorii acestui proiect. Dedu a precizat ca medierea ca procedura prealabila obligatorie functioneaza acolo unde partile pot dispune. Conform proiectului de lege, este vorba de mediere in domeniul protectiei consumatorului, in materia dreptului familiei, in cauzele de malpraxis, litigiile de munca, precum si cele civile sau comerciale a caror valoare este mai mica de 50.000 de lei si in cazul infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila.

“Ceea ce propunem prin procedura prealabila obligatorie este schimbarea mentalitatii celor aflati intr-un conflict si constientizarea avantajelor acestei proceduri alternative de solutionare a disputelor”, a declarat mediatorul Andreea Radut. Domnia sa a mai spus ca “prin adoptarea acestui proiect de lege vom asista la o a doua nastere a profesiei de mediator.”

Consiliul de Mediere a avut mai multe discutii cu Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania si cu Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a gasi sustinere in promovarea medierii in Romania.