LEGILE AFACERILOR – Salarii vs. CAS

Reducerea contributiilor de asigurari sociale ar fi o masura care ar stimula mai eficient economia decat o decizie de crestere a salariilor bugetarilor. Aceasta este opinia exprimata de Emilian Duca, doctor in economie si consultant fiscal, in emisiunea LEGILE AFACERILOR.

“Propunerea de reducere a CAS si plafonarea acestuia la un nivel mai redus ar trebui sa fie elementele cheie pentru o reforma in acest domeniu”, a declarat Emilian Duca. In opinia sa “piedica fundamentala in cresterea veniturilor in zona de asigurari sociale este faptul ca, datorita sistemului de impozitare, este descurajata angajarea oamenilor.”

O crestere a salariilor bugetarilor, care sa anuleze taierea cu 25% din 2010, este o masura justa, care ar repara o nedreptate. Insa, spune Emilian Duca, nu o asemenea decizie ar stimula consumul. O majorare de salarii trebuie acoperita de undeva si Guvernul cauta acum solutii. “In contextul actual o modificare a structurii fiscale, precum renuntarea la cota unica de impozitare, nu este recomandata”, a avertizat Duca in emisiunea moderata de Andrei Cristea, directorul Revistei Romane de Consultanta.

Specialistul in fiscalitate a mai spus ca lupta cu evaziunea fiscala trebuie tratata ca un proces, nu ca un eveniment, considerand ca initiativa de a strange 1,5% din PIB din lupta cu evaziunea fiscala in 60 de zile este putin pompieristica.