INS: Economia a scazut cu 0,1% in primul trimestru al anului 2012

Produsul Intern Brut (date ajustate sezonier) s-a ridicat in primul trimestru al anului la 145,07 miliarde de lei, in scadere, in termini reali, cu 0,1% fata de ultimul trimestru al anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Ca serie bruta, Produsul Intern Brut estimat pentru primul trimestru din 2012 a fost de 109, miliarde de lei, in crestere – in termeni reali – cu 0,3% fata de perioada similara a anului trecut.

Agricultura, silvicultura si pescuitul a fost ramura de activitate care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (4,2%), urmata de informatii si comunicatii (2,6%), comert cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (0,7%) si activitati de spectacole, culturale si recreative, reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (0,6%).

Reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratia publica si aparare, asigurari sociale din sistemul public, invatamant, sanatate si asistenta sociala (-5,8%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-5,0%). O reducere mai mica s-a inregistrat in industrie (-0,4%), tranzactii imobiliare (-1,0%), constructii (-1,2%) si intermedieri financiare si asigurari (-1,2%).

Cresterea volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat (+6,0%) corelata cu reducerea semnificativa a subventiilor pe produs platite (-29,2%) au condus la majorarea impozitelor nete pe produs cu 6,8%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul I 2012 cererea interna a crescut usor, cu 1,0%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, ca urmare a cresterii seminificative a formarii brute de capital fix (+11,8%).

Consumul final total s-a redus cu 0,3%, fiind influentat in mod special de diminuarea volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (-3,6%). Cheltuiala pentru consum final a gospodariilor populatiei a inregistrat o majorare cu 0,6%.

De asemenea, un efect negativ asupra PIB l-a avut exportul net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (-2,9%) comparativ cu cea a volumului importurilor (-1,2%).

Investitiile in economia nationala au crescut cu 18,8% in T1

Investitiile nete realizate in economia nationala au crescut cu 18,8% in primul trimestru din 2012, comparativ cu aceeasi perioada din 2011, crestere inregistrata la toate elementele de structura astfel: la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 20,8%, la lucrari de constructii noi si la alte cheltuieli cu 14,9% fiecare.

Comparativ cu prima parte a anului 2011, in trimestrul intai 2012 se constata o scadere a ponderii investitiilor in alte cheltuieli cu 0,3 puncte procentuale. Ponderea lucrarilor de constructii noi in total investitii a crescut cu 0,2%, iar in utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 0,1%.

Ramurile in care s-a realizat un volum mai mare de investitii sunt in industrie, comert si servicii (comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor).