Pledoaria vocilor tinere din Avocatură. Gânduri de ziua națională a tineretului

Sursa: Radu Boanță, Partener CEE Attorneys
Sursa: Radu Boanță, Partener CEE Attorneys

Prin Legea nr. 425/2004 ziua de astăzi este consemnată ca fiind ziua națională a tineretului.

Vocile tinere sunt din ce în ce mai prezente și, mai mult decât atât, devin ascultate. Noua societate în curs de formare începe să se diferențieze vizibil de la o generație la alta. Pe fondul digitalizării, un concept uzitat în ultima perioadă, noi tipologii de gândire, strategie, implementare încep să apară.

Puterea exemplului este încă baza formării. Pentru a fi considerat un avocat „cu acte în regulă” este necesar ca pe lângă cei patru ani de facultate și admitere în Barou, să stai pe lângă un „maestru”, care să te inițieze în domeniul avocațial. O școală de Drept, indiferent cât ar fi de prelungită cu diverse cursuri – masterate și doctorate, nu oferă ceea ce aduce experiența practică. Situația este altfel pe teren, în instanță, decât în teorie.

“Am avut norocul și binecuvântarea de a nimeri în locul potrivit pentru mine, Filip & Company fiind prima opțiune după admiterea în examenul de Barou. Am susținut interviul chiar cu maestrul meu, Ioan Dumitrașcu și lucrăm în aceeași formulă după mai bine de zece ani.” afirmă Cristina Tudoran, Partener Filip & Company, într-un interviu Legal Marketing.

Personal, sunt absolut impresionat de volumul de cunoștințe pe care îl acumulează în facultate, și asta datorită examenului extrem de dificil pentru admiterea în Barou. Sunt bine pregătiți, pragmatici și devotați. Au curaj să spună ceea ce gândesc și nu le este teamă să-și apere poziția, așadar identific în ei aptitudini de lider. Sunt mândru și convins că noua generație va aduce un plus de valoare avocaturii Bucureștene.” susține Andrei Dima, Founder “Dima Andrei & Asociații”.

Credem că principalele provocări pentru avocați vor fi consecințele date de situația tensiunilor geopolitice și a reverberatiilor economice pe care le generează (inclusiv dobânzile ridicate) dar și nemulțumirile și disfuncțiile din lanțul de producție-distribuție, prudență investitorilor, numerarul aparent redus din piață și nu, în ultimul rând, situația electorală. Credem că toți factorii indicați vor crea necesitatea unei adaptări continue a avocaților în viața profesională de zi cu zi pentru a surmonta urmările, constrângerile și limitele pe care le regăsesc și pe care le vor întâlni pe mai departe în cursul anului 2024.” ne transmite Radu Boanță, Partener CEE Attorneys.

În contextul acestei zile (a Tineretului) și, de asemenea, a perioadei (un an dinamic din punct de vedere electoral), privim din postura de martori implicați ceea ce face subiectul imaginii publice.

Democrația este o responsabilitate colectivă, nu față de o idee politică sau de o cauză specifică, ci față de noi toți” – este mesajul pe care îl transmite un clip lansat luni de Parlamentul European.

În cele patru minute mai mulți bunici din UE le vorbesc nepoților lor despre democrație, referindu-se la exemplul propriu. Printre aceștia este și o bunică din România, care se adresează nepoatei sale și îi spune că „La Timișoara s-a tras în tineret în fața catedralei”.

Trăim vremuri complicate, mai spune Parlamentul European într-un comunicat de presă, în care simțim poate că democrația ne este amenințată, iar votul rămâne arma cu care 370 de milioane de locuitori ai UE pot lupta pentru a apăra acest drept pentru care bunicii noștri au luptat să-l aibă, unii chiar cu prețul vieții.

Videoclipul explorează istoria eterogenă a numeroaselor țări europene care au suferit de pe urma unor conflicte armate sau a limitării libertăților individuale. El vorbește și despre fragilitatea democrației atunci când nu este susținută activ.

YouTube player

Proiectul legislativ care prevedea Ziua națională a tineretului a fost inițiat în 2004 de 15 deputați. Acesta a fost respins de Senat, însă a fost aprobat de Camera Deputaților, for decizional. În final, în data de 25 octombrie 2004 a fost aprobată Legea nr. 453 privind instituirea Zilei naționale a tineretului.

Potrivit legii, cu ocazia acestei zile, sunt organizate şi prezentate activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive, care vizează domeniile de interes ale tineretului. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care au atribuţii în domeniul tineretului acordă sprijin material, financiar şi organizatoric evenimentelor prilejuite de marcarea acestei zile.

În fiecare an este ales un oraș din România desemnat a fi capitală a Tineretului. În acest an, capitala poartă numele municipiului Ploiești. Titulatura a fost câștigată pentru proiectul „Ploiești, Let’s PLAY”, unde cuvântul PLAY este un acronim pentru „Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth”.