Inovatii in domeniul juridic

Rolul juridic in-house a cunoscut o transformare dramatica in ultimii zece ani. Asa s-a ajuns si la optiunea de avocati in-house care a devenit o optiune interesanta pentru avocatii cu interes in inovare. Topul anului 2015 a aratat modul in care inovatiile de practicieni in-house reflecta un ritm rapid al schimbarilor in anumite industrii, cum ar fi produsele farmaceutice, de sanatate si energie, condorm datelor publicate de Financial Times – Innovative Lawyers.

logo-ft-center

Industria farmaceutica se adapteaza la medicamente “outcome-based”, in cazul in care pretul acestora se bazeaza pe performantele lor. Avocatul in-house Matthew Owens a ajutat compania Novartis sa ajunga in prim-planul medicinei digitale. Rolul sau era de a permite o colaborarea farmaceutica cu industria de tehnologie, care vor crea la randul lor produse, cum ar fi pastilele cu microcipuri care urmaresc aderenta pacientilor la retetele lor, precum si tehnologii care le permit lentilelor de contact sa detecteze nivelul de zahar din sange la diabetici. Pentru Novatis, aceste produse reprezinta noi parteneriate cu companii de tehnologie, cum ar fi Proteus Digital Health si Google.

Obiectivul lui Matthew Owen este de a preveni anumite probleme cu care se confrunta unirea acestor doua sectoare. David Morris, directorul global de dezvoltare pentru Novartis, declara: “Avocatii schimba mentalitatea in aceasta industrie. Ele reprezinta insamantarea unui ecosistem pentru dezvoltarea de noi produse si sprijinirea partenerilor in procesul cu o abordare mai colaborativa a proprietatii intelectuale.”

Necesitatea avocatilor de a forma noi tipuri de parteneriate comerciale, fost intalnira in mod evident si in activitatea lui Nick Maltby la Genomics Anglia, organizatia londoneza care a construit una dintre cele mai mari baze de date genetice din lume. Domnul Maltby a facut parte din companie si are acum alte responsabilitati corporotiste inafara de a fi avocat in-house.

El a purtat un rol esential in negocierea joint venture cu Illumina, compania de tehnologie genetica din SUA, care va secventa genomi. Termenii favorabili inseamna ca Marea Britanie are acces la o tehnologie de ultima ora, iar relatia dintre Genomics England si Illumina a trecut de la un standard cumparator-furnizor la un parteneriat.

Avocatii care se afla la intersectia dintre drept, stiinta si afaceri au o oportunitate fara precedent de a fi mai mult decat inovatori in domeniul legal.