CCR solicita Senatului declansarea procedurii de numire a unui judecator in locul lui Zoltan Puskas

Vicepresedintele Camerei Superioare a Parlamentului, Ioan Cheralu, a anuntat luni, 18 aprilie, ca procedura de numire a unui judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei, in locul lui Valentin Zoltan Puskar, trebuie sa aiba loc pana pe data de 1 iunie, asa cum a stabilit Biroul permanent al Senatului.

In data de 13 iulie expira mandatele lui Augustin Zagrean, Tudorel Toader si Valentin Puskas. Astfel, CCR a declansat procedura denumiri a altor trei judecatori. In locul actualului presedinte al CCR, Augustin Zegrean, presedintia va numi un alt judecator, Camera Deputatilor va numi un alt judecator in locul lui Tudorel Toader, iar Senatul in locul lui Valentin Puskas.

 “Biroul permanent a fixat programul urmare a scrisorii Curtii Constitutionale, care solicita declansarea numirii unui judecător la CCR. Programul urmeaza sa se desfasoare pana in data de 1 iunie. După cum stiti, prevederile Legii 47 includ si împrejurarea ca, macar cu o luna inainte de expirarea termenului de 13 iulie, judecatorul respectiv sa fie desemnat si incheiata procedura pe 13 iunie, motiv pentru care termenul fixat a fost 1 iunie, termenul de raport si de vot”, a declarat Ioan Chelaru, dupa sedinta Biroului permanent.

Legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale a Romaniei prevede ca numirea trebuie sa aiba loc cu o luna inaintea expirarii mandatului actualului judecator.

Biroul permanent va trimite grupurilor parlamentare si parlamentarilor scrisoarea CCR prin care se porneste procedura de nominalizare. Dupa aceea, propunerile grupurilor parlamentare sunt trimise catre Comisia Juridica. Comisia va intocmi un raport, care se va vota in plen, iar decizia va fi luata cu majoritate simpla.