Gratuitati si reduceri pentru actele notariale

Legislatia anului 2016 aduce surprize imbucuratoare, pentru ca anumite documente pot fi intocmite de catre notarii publici, fie in mod gratuit, fie cu o considerabila reducere de pret. De exemplu, declaratiile privind ajutorul de somaj sau cele pentru obtinerea alocatiei de stat pentru copii sunt acum mult mai accesibile.

Conform Ordinului Ministerului Justiţiei nr. 46/2011 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate, notarii publici au dreptul la onorarii stabilite in sume determinate sau onorarii graduale, atat pe transe, cat si în cote procentuale.

Scutirea de plata se va aplica in urmatoarele situatii speciale:

  • – declaratii privind ajutorul social si ajutorul de somaj
  • – declaratii privind obtinerea alocatiei de stat pentru copii;
  • – declaratii privind acordarea burselor pentru elevi si studenti, pentru obtinerea de rechizite scolare si pentru obtinerea de locuri de cazare in camine;
  • – declaratii privind stabilirea sau valorificarea drepturilor fostilor detinuti politici, veteranilor de razboi si vaduvelor acestora;
  • – declaratii privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap;
  • – declaratii necesare in cadrul procedurii de obtinere a despagubirilor acordate persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni pentru achizitionarea de autoturisme;
  • – declaratii de donare de organe, tesuturi si celule.

Scutirile de plata se mai aplica si atunci cand obligatia de plata a onorariului revine statului roman.

Reducerile de tarife: intre 15% si 100%

Reducerile de tarife pot fi de până la 100% din onorariul datorat pentru mostenitorii care se incadreaza in urmatoarele categorii: minori fara venituri proprii, mostenitori care nu realizeaza niciun fel de venituri/ sub venitul minim pe economie, sau cei din zonele declarate calamitate.

Reducerile pot fi de 90% pentru actele notariale în care Uniunea Naţională a Notarilor Publici, camerele notarilor publici, personalul acestora sau al birourilor notarilor publici, notarii publici, sotii/sotiile acestora si copiii minori ai notarilor publici au calitatea de dobânditori ai drepturilor.

Reduceri de până la 70% la onorarii pot fi acordate magistratilor, sotilor/sotiilor acestora si copiilor lor minori pentru autentificarea actelor in care acestia au calitatea de dobanditori ai drepturilor si obligatia implicita de plata.

In mare parte, o reducere de 30% se aplica onorariilor pentru autentificarea contractelor de vanzare-cumparare si a actelor incheiate in cadrul programului guvernamental „Prima casa”.

Odinul MJ nr. 46/2011 mentioneaza ca cea mai mica reducere posibila este cea de 15%, care se va aplica in urmatoarea situatie: „pentru autentificarea actelor în care avocaţii sau consilierii juridici au calitatea de dobânditori ai drepturilor şi, implicit, obligaţia de plată a onorariului, precum şi la succesiuni, dacă aceştia au calitatea de moştenitori”.

diana.petroiu@lhm.ro