Gheorghe Florea: “Profesia dainuieste si va dainui, ravnita, ponegrita, adulata, criticata, atacata din interior sau din exterior, prin oameni dedicati profesional”

Dupa 150 de ani de la reglementarea prin lege a profesiei de avocat in Romania, evocarea traditiilor ce legitimeaza profesia ca un stalp al dreptatii de catre o profesie ce se vrea tot mai „moderna”, in care titlul de „avocat european” este adjudecat institutional de fiecare avocat roman, demonstreaza ca profesia dainuieste si va dainui, ravnita, ponegrita, adulata, criticata, atacata din interior sau din exterior, prin oameni dedicati profesional, prin institutia „avocatului” – simbol al unei perenitati reglementate legal, care se rebrenduieste indiferent de „vremuri” si se reconstruieste conservandu-se, precizeaza presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, av. dr. Gheorghe Florea (foto articol), intr-un mesaj rostit cu ocazia unei festivitati recente a Baroului Valcea, prilejuita de aniversarea a 150 de ani de la prima organizare a profesiei de avocat in Romania.

Redam integral, mai jos, discursul sustinut de catre presedintele UNBR, Gheorghe Florea.

“Doamna Decan a Baroului Valcea ,

Doamnelor si Domnilor Consilieri ai Consiliului Baroului Valcea,

Stimati invitati,

In numele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania felicit avocatii Baroului Valcea pentru efortul si perseverenta cu care, fideli obligatiei de a respecta traditiile profesiei de avocat, au conceput si au organizat festivitatea ocazionata de aniversarea a 150 de ani de la prima organizare a profesiei de avocat in Romania – in baza legii nr. 1709 din 4 decembrie 1864 si de la infiintarea primelor Barouri din Romania, pe baza atestarilor documentare dar si a 20 de ani de la adoptarea legii nr. 51/1995, aniversari care coincid cu implinirea a 10 ani de la lansarea proiectului “Conferintele Baroului Valcea”.

Deviza manifestarii la care participam – „150 DE ANI IN LINIA INTAI A LUPTEI PENTRU DREPT ” – asociata titlului unui volum omagial, in care se reunesc articole realizate de profesori universitari, magistrati si avocati, editat sub titlul „Avocatura in Romania” reflecta preocuparea constanta a avocatilor din Baroul Valcea de a sublinia cu pregnanta confraternitatea care ii leaga de ceilalti avocati romani, organizati legal intr-un Corp profesional unitar, subordonat aceluiasi crez: apararea pe baza de lege a drepturilor si intereselor, asigurarea securitatii juridice pe baza asistentei juridice calificate de catre avocat, traditional nascut liber, fara sa fie inutil patriei sale, dar consacrat publicului fara sa fie sclav decat legii si dreptatii.

Intr-o coincidenta fericita de inima si minte, in urma cu 10 ani, in peisajul publicistic din Romania, un volum cu acelasi titlu – „Avocatura in Romania” – in care se reunesc toate actele normative referitoare la profesia de avocat din Romania edictate incepand din 1741 pana la data editarii , a fost alcatuit prin grija Baroului Constanta, cu acelasi scop marturisit, acela de a oferi un instrument de lucru util celor interesati, cu buna-credinta , de evolutia profesiei de avocat in Romania.

Este ocazia sa uram generatiilor de azi si de maine din avocatura romana forta de a pastra credinta in valorile profesiei de avocat, deoarece, asa cum am aratat si cu alte ocazii, fiecare generatie de avocati faureste istoria celei care urmeaza, iar memoria colectiva a istoriei nu recunoaste ca viabila identitatea culturala a profesiei decat printr-un Corp organizat – Baroul.

Realitatea zilelor noastre, adesea impatimita de orgolii si vanitati, demonstreaza ca principiul suprem al independentei avocatului rezerva inca Baroului rolul de rezervor de conservare si dezvoltare a misiunii sociale a avocatilor, indeplinita in deplina egalitate, fara privilegii, sub puterea vremurilor, chiar in conditiile dezechilibrarii balantei valorilor profesionale reale sub reflectorul unor noi criterii de excelenta in profesie, in care elitismul riguros si demn, bazat pe prestigiul fundamentat pe un crez profesional solid este apreciat si in raport de devotamentul pus in slujba propasirii propriei tale profesii, ceea ce permite ca profesia sa dainuie cu o forta trainica, peste vremuri!

Baroul ramane responsabil de tot ce reprezinta viata reala a avocatilor, fara pretentia ca investigheaza succesul profesional ocazional, trambitat contrar moralei profesionale pentru ca el se conduce de catre toti avocatii. Conducatorii temporari ai profesiei, in prezent Consiliul UNBR, Comisia Permanenta a UNBR au manifestat fata de Baroul Valcea preocuparea corespunzatoare meritelor traditiilor acestui Barou, dar si problemelor speciale sau particulare cu care Baroul s-a confruntat si se confrunta, in special in ceea ce priveste asigurarea dreptului la existenta profesionala demna a avocatilor valceni, drept tot mai mult incercat de timpurile din urma!

Incertitudinea existentei profesionale reale prin scaderea gradului de ocupare profesionala determinata de agresarea profesiei, de scaderea puterii economice a justitiabililor, de un mediu fiscal inca imprevizibil, fara perspective de ameliorare pe termen scurt sunt realitati in care profesia, la 150 de ani de la reglementarea sa legala, se straduieste sa le infrunte demn pentru a rezista! Avocatii inteleg tot mai mult ca nu tot ce este ingaduit este permis si nu tot ce este permis este de folos!

Diferenta nu o putem face decat prin cultura si intelepciune.

Aceste valori sunt cultivate de Proiectul Conferintelor Baroului Valcea, initiat in urma cu 10 ani, sub un alt decanat, realizat cu perseverenta, in ciuda greutatilor materiale, dar si a dificultatilor create de orgolii si vanitati stimulate de provocarea de zi cu zi a avocatului, care este si va ramane mult timp, noile Coduri!

Staruinta, perseverenta, consecventa, credinta in valori, mesajul convingator si acceptabil au salvat si salveaza profesia, cu avantajul ca avocatul adevarat este permanent liber, critic si independent, stapan absolut pe mintea si inima sa, dedicate profesiei!

Traim vremuri prezente ce reclama mai mult ca oricand cerinta ca profesia sa fie unita si solidara! Este primordiala intarirea crezului profesional. Numai astfel profesia poate sa-si pastreze identitatea si sa reziste presiunilor de orice natura!

Dupa 150 de ani de la reglementarea prin lege a profesiei de avocat in Romania, evocarea traditiilor ce legitimeaza profesia ca un stalp al dreptatii de catre o profesie ce se vrea tot mai „moderna”, in care titlul de „avocat european” este adjudecat institutional de fiecare avocat roman, demonstreaza ca profesia dainuieste si va dainui, ravnita, ponegrita, adulata, criticata, atacata din interior sau din exterior, prin oameni dedicati profesional, prin institutia „avocatului” – simbol al unei perenitati reglementate legal, care se rebrenduieste indiferent de „vremuri” si se reconstruieste conservandu-se.

Sa avem puterea de a rezista si sa aparam profesia de avocat care nu a fost si nu poate fi al altor profesii!

La Multi Ani! Pentru Baroul Valcea si pentru Baroul romanesc, deopotriva!

Av. dr. Gheorghe Florea

Presedintele UNBR”