Soluție favorabilă pronunțată de Curtea de Apel Cluj într-un dosar de corupție pentru Iordăchescu & Asociații

INSTANȚA DE APEL DISPUNE RELUAREA CAUZEI DIN FAZA DE CAMERĂ PRELIMINARĂ

Curtea de Apel Cluj, în faza de judecată a apelului, a constatat nulitatea absolută a întregii proceduri desfășurate în primă instanță, inclusiv a procedurii de cameră preliminară. Dosarul în care s-a pronunțat această decizie este unul complex care vizează infracțiuni de corupție și asimilate acestora. Tribunalul Cluj a fost sesizat cu aproape 9 ani în urmă, perioadă în care societatea noastră a asigurat reprezentarea a doi dintre inculpați.

Încă din fața Tribunalului Cluj, avocatul Cristian Roman a invocat excepția nelegalei compuneri a completului care a soluționat faza de cameră preliminară prin raportare la dispozițiile art. 29 alin. (1) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancționarea faptelor de corupție care prevăd că se constituie complete specializate pentru judecarea în primă instanță a infracțiunilor regăsite în Legea nr. 78/2000.

Întrucât excepția a fost respinsă inițial, a fost reiterată în faza apelului, invocând dispozițiile recent introduse ale art. 386 ind. 1 C.proc.pen., care permit  instanței de apel să constate nulitatea absolută a procedurii de cameră preliminară. Curtea de Apel Cluj a admis apelul și a constatat că judecata, în faza camerei preliminare, s-a desfășurat în fața unui complet nespecializat conform legii dispunând reluarea cauzei de la momentul sesizării instanței.

Reprezentarea clienților în faza de judecată a apelului a fost asigurată de către avocatul asociat Cristian Roman.