Gheorghe Florea, presedinte UNBR: Persoanele implicate in activitati de comunicare, publicitate si marketing au un rol semnificativ in cultivarea profesiei de avocat

Cunoasterea de catre consumatorii de servicii juridice, precum si cultivarea, in societatea romaneasca, a eticii si a standardelor de comportament caracteristice profesiei de avocat, exercitata cu respectarea legii, nu se poate face decat cu sprijinul loial al celor implicati in activitati de comunicare, publicitate si marketing legate de prestatiile profesionale ale avocatilor. Numai astfel poate fi asigurata ocrotirea intereselor consumatorului de servicii profesionale avocatiale si consolidarea statului de drept, a precizat, in mesajul rostit la Congresul Avocatilor 2014, Gheorghe Florea, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.

Iata mai jos mesajul integral al presedintelui UNBR.

Stimati invitati,

Stimati colegi,

Multumim reprezentantilor autoritatilor si personalitatilor din domeniul vietii juridice care onoreaza cu prezenta lor deschiderea lucrarilor Congresului avocatilor din anul 2014. 

Congresul avocatilor se desfasoara in conditiile specifice ale aplicarii efective a Noilor Coduri. Experienta aplicarii noii legislatii confirma aprecierea Corpului profesional al avocatilor potrivit careia schimbarea mentalitatilor in societate, in lumea avocatilor, in Justitie este un proces mai dificil decat schimbarea legilor sau infiintarea unor institutii noi.

Pentru a avea si un proces modern de aplicare a legilor, dupa standarde europene, este necesar, cu prioritate, sa avem un sistem de bune practici. Cheia problemei rezida in dezideratul ca normele deontologice asumate de toate corpurile profesionale implicate in asigurarea securitatii pe baza de lege a persoanelor, institutiilor, entitatilor, inclusiv a autoritatilor statului sa fie cunoscute, constientizate si aplicate efectiv cu buna-credinta de catre fiecare actor institutional implicat in activitatea de interpretare si aplicare a legii, potrivit limitelor legale si rolului care ii revine intr-un stat de drept.

In majoritatea lor, avocatii au inteles si inteleg ca numai daca dau dovada de profesionalism si performanta pot sa-si exercite corect dreptul la existenta profesionala bazata pe onorarii.

Numerosi avocati traverseaza perioade de constrangeri financiare considerabile.

Din impozitele incasate de stat, in mare parte provenite din onorariile incasate de avocati, in conditiile art. 47 din Ordonata de Urgenta a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, sunt remunerate un numar apreciabil de prestatii profesionale constand in apararea din oficiu in cauzele penale, apararea in procesele civile a persoanelor defavorizate economic, care, potrivit legii, sunt indreptatite la ajutor public judiciar.

In conditiile in care accesul pe piata serviciilor profesionale de avocat este extrem de dificil, iar avocatura clandestina este inca „la moda” si incurajata incorect de unele autoritati si formatori de opinie in viata publica, pentru tinerii avocati, adesea sot-sotie, onorariile din oficiu sunt singura lor sursa de venit.

Prea des onorariile din oficiu cuvenite avocatilor pentru o munca deja depusa sunt achitate efectiv avocatilor cu intarzieri apreciabile, nescuzabile, de catre ordonatori de plati din sistemul judiciar, care este chemat, cu prioritate, sa dea exemplu de respectare a legii, inclusiv in raporturile cu avocatii.

Nu poate fi negata perceptia ca exista si o concurenta profesionala neloiala promovata de avocati care nu au o conduita conforma cu Legea privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Organele profesiei, care au responsabilitati legale pentru protectia demnitatii si prestigiului profesiei, nu au reactionat prompt, iar opinia publica nu iarta si stigmatizeaza, fara temei, toti avocatii.

Pregatirile pentru Congres au demonstrat ca avocatii sunt decisi sa nu tolereze abaterile de la regulile ce vizeaza demnitatea, independenta si integritatea profesiei de avocat.

Avocatii sunt decisi sa nu tolereze abuzuri sau incalcari ale dreptului la securitatea cetateanului pe baza de lege si a dreptului la securitate juridica realizata printr-o justitie bazata exclusiv pe lege.

Avocatii isi doresc magistrati bine pregatiti, de buna-credinta si corecti.

Avocatii sunt constienti ca actul de justitie este inca afectat de volumul mare de munca. S-a sprijinit si se sprijina efortul ca magistratii sa beneficieze de protectie fata de presiunile de orice fel, inclusiv politice, iar conditiile materiale in care acestia lucreaza sa fie imbunatatite.

Avocatii nu pot tolera insa ca neajunsurile din sistemul justitiei, inclusiv cele privind insuficienta spatiilor, sa fie rezolvate cu incalcarea drepturilor avocatilor, uneori consacrate de constante ale relatiilor dintre avocati si magistrati, care dureaza de mai mult de o suta de ani.

Avocatii nu pot tolera „preferinta”, inclusiv a puterii legislative, pentru o anumita categorie de juristi profesionisti. Nu este de acceptat ca interese de grup, de orice natura, sa sacrifice constante ale competentei legale rezervate avocatului profesionist, sa diminueze garantiile apararii secretului profesional sau sa limiteze dreptul la alegerea avocatului, inclusiv prin practici de ”dublare” incorecta a avocatului ales cu un avocat numit din oficiu, in cauzele penale.

Nu este timp pentru conflicte intre profesionistii juristi, din orice domenii, generate de resentimente, ori de „pasiuni” personale.

Cunoasterea de catre consumatorii de servicii juridice, precum si cultivarea, in societatea romaneasca, a eticii si a standardelor de comportament caracteristice profesiei de avocat, exercitata cu respectarea legii, nu se poate face decat cu sprijinul loial al celor implicati in activitati de comunicare, publicitate si marketing legate de prestatiile profesionale ale avocatilor. Numai astfel poate fi asigurata ocrotirea intereselor consumatorului de servicii profesionale avocatiale si consolidarea statului de drept.

Am convingerea ca lucrarile Congresului se vor desfasura in mod constructiv, spre binele profesiei.

Urez succes lucrarilor Congresului!