Florentin Tuca: Codul de procedura civila va avea un efect pozitiv asupra mediului de afaceri

Noul Cod de procedura civila va avea efect pozitiv asupra mediului de afaceri, insa trebuie asimilat repede si eficient de cei care trebuie sa il aplice, a declarat Florentin Tuca, managing partner Tuca Zbarcea&Asociatii, in cadrul unei conferinte organizate de Mediafax.

El a mentionat, insa, ca nu poate cuantifica in ce masura noul cod va reduce coruptia.

„Cred ca noul cod va avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, dar sub rezerva ca va fi asimilat repede si eficeint de catre cei care trebuie sa-l aplice. Este o cazna destul de serioasa sa asimilezi asemenea norme, pentru ca nu vorbim despre 3-4 articole, ci de o modificare de anvergura, care trebuie asociata si cu modificarea Codului Civil si puse laolalta, ceea ce poate crea dificultati de interpretare si aplicare.

Dar presupunand ca se va trece cu disciplina si sarguinta peste dificultatile inerente de asimilare a acestor coduri, eu cred ca sunt premise pentru o aplicare mai facila si mai favorabila celor care se duc la instanta”, a declarat Tuca la conferinta «Cum se aplica Noul Cod de Procedura Civila de la 15 februarie? Provocarile noilor reglementari si impactul asupra mediului de afaceri»”, organizata de agentia Mediafax si de societatea de avocati Tuca Zbarcea&Asociatii.

Tuca spune ca era nevoie de reforma in acest domeniu, apreciind ca „s-au facut lucruri faine” in acest sens.

”Sunt dispozitii care sunt in bun acord cu modernitatea, cu un mediu de afaceri dinamic, sanatos. Vechiul cod, in ciuda rigorii lui, are o varsta venerabila, de 100 si ceva de ani. Nu prea poti, oricat ai trage de el ca de o plastelina, sa-l aplici dreptului Internetului, nu prea merge. Era nevoie de o modificare de asemenea anvergura si cred ca ea este buna, potrivita si susceptibila sa aduca o schimbare in bine asupra mediului de afaceri”, a adaugat Tuca.

Pe de alta parte, el spune ca nu poate cuantifica aspecte legate de cat de bine vor fi aplicate prevederile codului, cat de mare va fi disponibilitatea juristilor de a-l asimila, cata buna credinta va fi, in ce masura va scadea coruptia sau cat de competenti vor fi judecatorii si procurorii implicati, aratand insa ca noua legislatie creeaza premise in sens pozitiv.