Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare, aducand tara mai aproape de colaps

Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare, conditie impusa de oficialii europeni pentru deblocarea unui pachet de imprumuturi externe de la zona euro. Proiectul a fost respins cu 36 de voturi impotriva, 19 abtineri si niciun vot favorabil, scrie Mediafax. 

Miile de manifestanti adunati in fata sediului Parlamentului si-au exprimat satisfactia pentru acest vot. Presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat, marti, ca exista un plan de rezerva pentru situatia respingerii taxei. „Avem un plan B”, a spus el.

Ministrul de Finante al Republicii Cipru si-a prezentat demisia in contextul problemelor legate de adoptarea legislatiei privind taxa bancara, dar aceasta nu a fost inca acceptata.

Statele din zona euro au decis sambata sa ajute Cipru cu imprumuturi de 10 miliarde de euro, insa acestea sunt conditionate de colectarea de catre guvern a unor fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea depozitelor din bancile locale.

Varianta initiala a taxei prevedea un nivel de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro si 9,9% pentru cele peste acest prag. Ulterior, planul a fost modificat pentru a fi scutite de taxe depozitele sub 20.000 de euro.