Ministrul german de finante avertizeaza ca bancile cipriote risca sa nu mai poata fi deschise

Bancile cipriote lovite de criza actuala ar putea sa nu se mai deschida niciodata daca planul de salvare va fi respins, a avertizat ministrul de finante german, Wolfgang Schauble, care a adaugat ca bancile cipriote principale vor fi „falimentare daca nu exista fonduri de urgenta”.  

Potrivit HotNews.ro, Schauble a facut aceste declaratii dupa ce parlamentul cipriot a respins ieri seara planul european de salvare cu 36 de voturi „impotriva”, 19 abtineri si niciun vot „pentru”.

Zona euro asteapta o „contraoferta” din partea Ciprului, a declarat un responsabil european. Si Banca Centrala Europeana a a reiterat ca va furniza necesarul de lichiditati sistemului bancar cipriot, informeaza AFP.

„Banca Centrala Europeana a spus foarte clar ca fara un program de reforma pentru Cipru ajutorul nu poate continua. Cineva trebuie sa explice acest lucru cipriotilor si cred ca exista pericolul sa nu mai poata deschida bancile deloc. Doua mari banci cipriote sunt falimentare in lipsa unor fonduri de urgenta de la BCE,” a spus Schauble.

Cipru si-a inchis bancile si bursa pana cel mai devreme joi.