Consiliul Concurentei vrea sa liberalizeze piata pieselor auto

Consiliul Concurentei vrea sa liberalizeze piata pieselor de schimb pentru automobile. Institutia a finalizat in acest sens o investigatie prin care si-a propus sa identifice mecanismele de functionare a acestei piete, cu scopul de a descoperi si corecta eventualele disfunctionalitati de natura concurentiala.

In vederea deschiderii la concurenta a pietei pieselor de schimb vizibile, Consiliul Concurentei propune modificarea legislatiei nationale privind protectia desenelor, prin introducerea “clauzei de reparatii”, se spune intr-un comunicat de presa al institutiei.

Modificarea legislatiei interne este permisa statelor membre in baza art. 14 din Directiva 98/71/CE (transpusa in legislatia romaneasca prin Legea nr.129/1992, cu modificarile si completarile ulterioare), care contine o dispozitie tranzitorie potrivit careia statele membre mentin legile lor existente in aceasta privinta si le modifica numai in scopul liberalizarii pietei pieselor de schimb.

Clauza de reparatii consta in faptul ca nu se va mai acorda protectie pentru un desen sau model care constituie o piesa dintr-un produs complex (spre ex., automobilul) utilizata in procesul de reparatie a acestuia cu scopul de a-i reda aspectul initial. Cu ocazia reparatiilor la propriul automobil, consumatorul va fi informat corespunzator cu privire la originea produsului utilizat pentru reparare, astfel incat acesta sa poata alege, in deplina cunostinta de cauza, intre produse concurente oferite pentru reparare (piese de origine distribuite prin reteaua producatorului automobilului, piese de origine furnizate direct de catre producatorul piesei sau piesele alternative care au o calitate echivalenta pieselor de origine).

Potrivit datelor Consiliului Concurentei, piata pieselor de schimb pentru automobile se ridica in 2010 la 5,9 miliarde de lei.