Traian Basescu a promulgat legea privind confiscarea extinsa a averilor

Presedintele Traian Basescu a promulgat, marti, Legea pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, referitoare la confiscarea produselor, instrumentelor si altor bunuri aflate in legatura cu criminalitatea.

Legea prevede ca statul poate confisca mai multe bunuri in cazul in care persoana care le detine a fost condamnata pentru comiterea anumitor infractiuni care i-au adus foloase materiale, pedeapsa prevazuta de lege fiind cinci ani de inchisoare sau mai mult.

Infractiunile sunt cele de proxenetism, trafic de droguri, trafic de persoane, la regimul de frontiera de stat, de spalare de bani, a legislatiei privind prevenirea si combaterea terorismului, initiere sau constituire a unui grup infractional organizat. Alte infractiuni in care se va aplica confiscarea extinsa sunt nerespectarea regimului armelor si munitiilor, materialelor nucleare sau alte materiale radioactive, falsificarea de moneda, divulgarea secretului economic, concurenta neloiala, deturnarea de fonduri, nerespectarea dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri, coruptie, evaziune fiscala, regimul vamal, bancruta frauduloasa, prin intermediul sistemelor informatice si mijloacelor de plata electronice, traficul de organe.

Documentul modifica actualul Cod Penal, dar si noul Cod Penal ce va urma sa fie implementat, astfel incat confiscarea extinsa a averii sa fie reglementata prin lege.