Clarificari aduse Codului fiscal privind activitatile desfasurate de avocati

In data de 23 iunie 2015, Comisia de buget finante a Camerei Deputatilor a publicat Raportul asupra proiectului de Lege privind Codul fiscal si a adus o serie de amendamente articolului 7, referitor la definirea termenilor ”activitate dependenta” si „activitate independenta”.

Raportul poate fi consultat integral AICI.

Fata de proiectul de lege privind Codul Fiscal votat de Senat, Comisia de Buget Finante a Camerei Deputatilor a introdus un criteriu nou pentru calificarea activitatii independente: persoana fizica sa faca parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei. In acest fel, posibilitatile de reconsiderare a activitatii independente in activitate dependenta sunt mai reduse in cazul avocatilor si al profesiilor reglementate, in general.

De asemenea, s-au adus clarificari importante acestor criterii, astfel incat sa nu dea nastere la interpretari abuzive. La fiecare criteriu se precizeaza ca este vorba de activitatea ”persoanei fizice”, evitandu-se referintele la activitate in general, cum era in proiectul initial. De exemplu, in proiectul initial, unul dintre criterii era: ”activitatea poate fi desfasurata pentru unul sau mai multi clienti”. In urma amendamentelor aduse de comisia de buget finante, criteriul a fost amendat dupa cum urmeaza: ”persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti”.

Astfel se evita confuziile intre activitatea avocatilor si activitatea societatilor din care fac parte, iar posibilitatile de reconsiderare a activitatii independente in activitate dependenta sunt diminuate.

In definitia data de Proiectul noului cod fiscal, asa cum a fost amendat de Comisia de buget finante, activitate independenta este orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin patru criterii din cele sapte enumerate mai jos:

1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii precum si a programului de lucru;

2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;

3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;

4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;

5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;

6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;

7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.