Amendament depus de Ioan Chelaru la Legea avocaturii, sprijinit de Hotararile CEDO

Unul dintre amendamentele propuse la Legea profesiei de avocat de catre senatorul PSD si Vicepresedinte al Senatului, Ioan Chelaru (foto), respectiv cel care mentioneaza ca procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri, sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a “suporturilor de sunet, imagine si date”, adica a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor, este sustinut de mai multe Hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a publicat astazi, pe site-ul propriu, o sinteza a deciziilor CEDO privind perchezitiile urmate de confiscarile “angrosiste” de documente si calculatoare de la sediile firmelor de avocati, din care reiese ca organismul international condamna aceasta practica.

UNBR a publicat doua Hotarari pronuntate in acest sens de CEDO in 2015:

1. Hotararea CEDO din 2.04.2015, Cazul Vinci contra Frantei – CEDO condamna confiscarea nediferentiata  de documente care contin corespondenta confidentiala avocat-client, in cadrul unei inspectii derulate de Departamentul pentru concurenta la sediul a doua societati comerciale;

2. Hotararea CEDO din 12.02.2015, Cazul Yuditskaya contra Rusiei – CEDO condamna perchezitiile la sediul firmei de avocati si sechestrarea computerelor tuturor avocatilor din societate.

Potrivit Curtii, aceste perchezitii si confiscari incalca secretul profesional al avocatilor, precum si art. 8 din Conventie, referitor la respectarea vietii private si a secretului corespondentei.

Mai multe despre amendamentele depuse de Ioan Chelaru, care ocupa, totodata, si functia de Vicepresedinte al UNBR, precum si pe aceea de presedinte al Uniunii Juristilor din Romania, puteti citi AICI.