Romanii au o parere buna despre notari

73% dintre respondentii care au participat la un studiu realizat de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), in colaborare Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR), au o parere mai degraba buna despre notari, in timp ce 17% dintre ei declara ca au o parere mai degraba proasta.

In cadrul discutiilor de grup, participantii au declarat ca au incredere in serviciile notariale, dat fiind faptul ca este o profesie care presupune o mare responsabilitate, cu toate acestea fiind de parere ca, de multe ori, serviciile notariale sunt prea costisitoare, iar unii notari percep tarife exagerate. De asemenea, exista dubii in viziunea unora dintre participanti privind interesul pe care unii notari il manifesta atunci cand vine vorba de treaba pe care o fac, respectiv privind corectitudinea pe care o demonstreaza unii dintre ei.

Studiul, care urmareste sa determine perceptia populatiei asupra rolului si pozitiei profesiei de avocat si de notar in societate, este alcatuit din 2 etape (una cantitativa si una calitativa) si isi propune sa masoare cunoasterea activitatilor si a serviciilor avocatiale si notariale in randul populatiei.