Tuca Zbarcea si Asociatii, alaturi de APS la achizitionarea creditelor neperformante romanesti in valoare de 1,3 miliarde de euro

APS Holding (APS) anunta finalizarea proceselor de cumparare si preluare a doua pachete de credite neperformante din Romania in valoare totala de 1,33 miliarde de euro.

Primul dintre ele a fost achizitionat de la o importanta banca internationala activa pe piata romaneasca si include creante garantate si negarantate corporate si de tip intreprinderi mici si mijlocii (IMM) cu valoarea nominala de peste 1,07 miliarde de euro.

Consortiumul care si-a adjudecat aceasta tranzactie, cea mai mare din regiunea central si sud-est europeana, este format din APS Holding, International Finance Corporation, membra a Grupului Banca Mondiala, si alti investitori.

Consultanta juridica a fost asigurata de catre echipele de investitii si recuperare ale APS, KPMG si Tuca Zbarcea si Asociatii, evaluarea imobiliara poarta semnatura celor de la Syndre Valuation si Coldwell Bankers, iar Dentons a realizat structurarea tranzactiei.

Echipa care a asistat APS Holding a fost coordonata de Mihai Dudoiu (foto), Partener al Tuca Zbarcea & Asociatii, secondat de Gabriela Anton (foto), Managing Associate al Tuca Zbarcea & Asociatii.

Cel de-al doilea portofoliu a fost cumparat de la Intesa Sanpaolo Bank Romania, avand o expunere ce depaseste 261 milioane de euro, si include creante retail si corporate, deopotriva garantate si negarantate.

In acest caz, investitorul este APS Delta, un vehicul ce reprezinta APS Holding impreuna cu alte institutii de investitii, printre care AnaCap Financial Partners.

In preluarea pachetului de credite neperformante, consultanta juridica a apartinut echipelor de investitii si recuperare ale APS, cu implicarea celor de la Dinulescu & Maxim, Savin & Asociatii si Dentons, evaluarea imobiliara fiind realizata de Syndre Valuation si Coldwell Bankers.

Garantiile ambelor portofolii sunt compuse din proprietati rezidentiale, comerciale si industriale, iar managementul acestora va fi asigurat exclusiv de catre Homeland Properties.

Achizitia se adauga fondurilor aflate sub managementul APS, ce includ 75 de portofolii de creante cu o valoare nominala de peste 4,5 miliarde de euro.

„Suntem incantati ca am reusit sa finalizam preluarea acestor pachete de credite neperformante si sa ne consolidam, astfel, pozitia fruntasa pe piata de profil din Europa centrala si de sud-est. Tranzactiile anterioare din regiune ne-au ajutat sa acumulam o valoroasa experienta in administrarea si gestionarea cazurilor de tip corporate. Apreciem, de asemenea, cooperarea de lunga durata cu institutiile internationale de finantare partenere din regiune”, a declarat Martin Machon, CEO APS Holding.

APS Holding este lider in domeniul investitiei, gestionarii si recuperarii portofoliilor de credite neperformante si imobiliare din Europa centrala si de sud-est. Compania a fost fondata in 2004 in Praga, Republica Ceha, iar in prezent desfasoara operatiuni prin cei 480 de experti ai sai in zece tari europene: Bulgaria, Croatia, Cipru, Grecia, Muntenegru, Polonia, Republica Ceha, Romania, Serbia si Slovacia. APS manageriaza creante cu o valoare totala de peste 4,5 miliarde de euro si pune la dispozitie consultanta de specialitate exclusiva celor patru vehicule ale grupului, dar si altor fonduri de investitii de talie globala.