Precedent important. Tribunalul Bucuresti obliga OTP Bank sa inghete cursul de schimb valutar LEU-CHF

In data de 01 iulie 2015 a fost castigat primul proces din Bucuresti privind inghetarea cursului de schimb valutar LEU-CHF, la valoarea de la momentul semnarii contractului. Tribunalul Bucuresti a obligat OTP Bank sa incaseze ratele unui credit in CHF la cursul de 1,8894 lei/CHF, valabil la momentul semnarii contractului. Hotararea reprezinta un precedent important pentru toate procesele de acest gen.

Concret, banca trebuie sa restituie toate sumele incasate in plus, rezultate din diferenta de curs valutar, comisionul de acordare, dobanda legala aferenta acestor sume si cheltuielile de judecata. De asemenea, este obligata sa calculeze ratele viitoare la cursul mentionat anterior.

Sentinta Civila nr. 4075/01.07.2015 a fost pronuntata in dosarul nr. 11552/3/2015, reclamanta fiind reprezentata de catre avocat Avram Codrut. Prin aceasta hotarare a fost constatata nulitatea absoluta a clauzelor privind riscul valutar, dintr-un contract de credit ipotecar in franci elvetieni.

Solutia pronuntata de catre instanta vizeaza, potrivit portaljust.ro, “inghetarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea platilor in temeiul contractului sus mentionat, la valoarea de la momentul semnarii contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF. Obliga paratele sa procedeze la calcularea ratelor aferente contractului de credit sus mentionat functie de valoarea leu/CHF de la momentul semnarii contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF, aceste rate urmand sa fie recalculate de la data semnarii contractului si pana la sfarsitul perioadei de contractare, respectiv, 01.07.2037, reclamanta urmand sa achite ratele aferente creditului contractat la valoare leu/CHF anterior mentionata. Obliga paratele sa plateasca reclamantei sumele achitate in plus in temeiul contractului sus mentionat, rezultate din diferenta de curs valutar valabil de la momentul efectuarii fiecarei plati si cursul valutar valabil de la data semnarii contractului de credit (1,8894 lei), sume la care urmeaza sa se calculeze si dobanda legala aferenta, calculata de la data incasarii fiecarei sume nedatorate si pana la achitarea integrala a acestora de catre parate.”

Potrivit avocatului Avram Codrut, hotararea reprezinta un precedent extrem de important avand in vedere multitudinea de contracte de acest gen incheiate de catre consumatori. De asemenea, prevederile contractuale referitoare la riscul valutar sunt similare celor existente in contractele altor banci, adauga avocatul.