Popovici Nitu & Asociatii, in tranzactia prin care Siveco isi rascumpara actiunile vandute in urma cu 9 ani

Siveco Romania, unul dintre cei mari producatori locali de software, a achizitionat integral pachetul de actiuni detinut in companie de fondurile de investitii Enterprise Investors si Intel Capital. Siveco a fost asistat in aceasta tranzactie de o echipa de avocati a Popovici Nitu & Asociatii, coordonata de partenerul Alexandru Ambrozie.

Tranzactia reprezinta de fapt o rascumparare de actiuni, dupa ce, in 2005, fondurile de investitii Enterprise Investors si Intel Capital achizitionasera, pentru suma de 12 milioane de dolari, 32,5% din actiunile companiei Siveco Romania. Potrivit unor surse din piata, rascumpararea a fost incheiata pentru o suma de aproximativ 15 milioane de dolari, achizitia fiind finantata printr-un imprumut acordat de Raiffeisen Bank.

Am invatat foarte mult din parteneriatul cu Intel si Enterprise Investors. Interesul investitorilor pentru compania noastra ne onoreaza, dar am decis sa ne valorificam noi insine atuurile si experienta castigata. Pornim pe acest drum cu mare incredere, bazandu-ne pe profesionalismul echipei noastre si pe portofoliul de produse de care dispunem, si suntem optimisti ca vom sti sa impulsionam dezvoltarea afacerilor noastre pe piata locala si internationala”, declara Irina Socol, co-fondator, presedinte si CEO Siveco Romania.

Siveco Romania si-a castigat o reputatie solida pe piata din Europa, Orientul Mijlociu, in tarile CIS, in Africa de Nord si deruleaza peste 20 de contracte cu importante organizatii ale Comisiei Europene. Suntem convinsi ca, asa cum am reusit sa ne castigam pozitia de lider local IT si de lider regional in domeniul integrarii software, vom sti sa o si consolidam. Dorim sa continuam in ritm alert extinderea pe pietele straine”, a afirmat si Alexandru Radasanu, vicepresedintele Cercetare-Dezvoltare al Siveco Romania.

Directorul Intel Capital pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu, Africa si Rusia, Marcin Hejka, considera ca Siveco a crescut si a devenit, de la investitia din 2005, unul dintre principalii jucatori in domeniul eLearning si al aplicatiilor software pentru companii.

Fata de 2005, cifra de afaceri a companiei a crescut de la 35 milioane de dolari pana la 89 de milioane de dolari in 2012, Siveco desfasurand in prezent proiecte in 27 de tari si detinand un portofoliu de peste 1.500 de clienti pe piata locala si internationala.

Compania a deschis in acest interval cinci birouri de reprezentare comerciala in Bulgaria (din 2008), Emiratele Arabe Unite (din 2010), Belgia/Comisia Europeana (din 2011), Kazahstan (din 2012) si Turcia (din 2013).

Proiectele dezvoltate si implementate de Siveco au primit de-a lungul timpului peste 180 de premii, numai in 2013 compania cucerind 12 premii la cele mai mari concursuri internationale.

Compania Siveco a fost infiintata in 1992 si are, la nivel international, peste 1.300 de angajati.

Intel Capital este fondul global de investitii si, totodata, organizatia care se ocupa de fuziuni si achizitii in cadrul Intel, iar Enterprise Investors este cel mai mare fond de investitii din Europa Centrala si de Est. Cele 2 fonduri au detinut in comun pachetul de actiuni achizitionat de la Siveco in 2005.

Inca din 1991, Intel Capital a investit mai mult de 11 miliarde de dolari in 1.322 de companii din 54 de tari. In acest interval, 204 de companii din portofoliu au fost listate la diferite burse din lume si 336 au fost cumparate sau au fost parte a unei fuziuni. In 2013, Intel Capital a facut 146 de investitii care valoreaza 333 de milioane de dolari, aproximativ 49% din fonduri fiind investite in afara Americii de Nord.

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity si venture capital din Europa Centrala si de Est. Activa din 1990, firma a strans opt fonduri cu capital total ce depaseste doua miliarde de euro.

Pana in prezent, aceste fonduri au investit un total de 1,6 miliarde de euro in 131 companii din diverse sectoare economice si au vandut 105 companii cu venituri totale brute de 2,1 miliarde de euro.