Verde la cardurile europene pentru avocati

Avocatii definitivi ai Baroului Bucuresti pot depune, incepand de vineri, 10 ianuarie, cererile pentru eliberarea cardurilor de avocat de tip CCBE (cardul european de identitate profesionala a avocatilor – n.r.), se arata intr-un anunt al Baroului Bucuresti.

Potrivit sursei citate, avocatii care au depus deja cereri pentru eliberarea acestor carduri sunt invitati sa achite costul emiterii acestora, suportat de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR), putand opta pentru achitarea urmatoarelor sume:

– 5 lei pentru licentiere si 10 lei pentru confectionare – total 15 lei, cardul fiind valabil doar pentru anul 2014, sau

– 5 lei pentru licentiere si 50 lei pentru confectionare – total 55 lei, pentru intreaga perioada de valabilitate a cardului (5 ani).

Taxa se achita in contul UNBR la casieria baroului, etaj IV. Dupa achitarea taxei, avocatii sunt invitati sa isi ridice cardurile de la biroul IT, et. V, cam. 501, personal sau cu procura, mai precizeaza sursa citata.

Conditii de eliberare a cardurilor

In vederea obtinerii cardului de avocat este necesara achitarea in avans pe intreg anul 2014 a contributiilor datorate la bugetul baroului si al U.N.B.R., precum si achitarea la zi a cotei cuvenite C.A.A.- Filiala Bucuresti, la data solicitarii.

Cererile pentru eliberarea cardurilor aferente anului 2014 (atat cele in format clasic pentru avocatii stagiari, cat si cardurile de tip CCBE pentru avocatii definitivi) se gasesc la etajul IV, urmand a fi vizate de catre compartimentele de specialitate si depuse la biroul IT, camera 501.

Eliberarea cardurilor se va realiza astfel:

– in maximum 4 zile lucratoare de la depunerea cererii, pentru avocatii stagiari;

– pe loc, pentru avocatii definitivi, dupa achitarea costului emiterii cardului, detaliat mai sus.

Toate cererile de eliberare card se depun personal sau prin procura.

Potrivit Baroului, nu se primesc cereri care nu intrunesc conditiile de eliberare, respectiv:

1. Plata in avans a taxei BB/UNBR pe anul 2014.

2. Plata la zi a contributiilor la Filiala CAA.

3. Dosar profesional complet, care sa cuprinda urmatoarele documente: asigurarea profesionala valabila, actele de studii, forma de exercitare a profesiei valabila, juramantul profesional.

Taxe B.B. / U.N.B.R.: avocati definitivi – 564 lei/an (47 lei/luna); avocati stagiari – 276 lei/an (23 lei/luna). Sumele vor fi depuse in contul Baroului Bucuresti – RO63 RNCB 0080005630040001, BCR, Sucursala Lipscani.

Conditii pentru eliberarea unui nou card

In cazul in care se impune emiterea unui card nou (furt, pierdere, distrugere, schimbare de nume, etc), avocatul va completa cererea tip specifica si o va depune la biroul IT, cam. 501. Consiliul Baroului, dupa aprobarea cererii, va proceda la inaintarea acesteia la UNBR in vederea emiterii unui nou card, ce va fi emis in termen de cel putin 15 zile de la data inregistrarii solicitarii la UNBR si va fi supus acelorasi conditii de eliberare, inclusiv cu privire la plata taxei de emitere card.

In cazul in care se impune emiterea unui card nou de tip clasic pentru avocati stagiari (furt, pierdere, distrugere, schimbare de date, etc), avocatul va completa cererea tip specifica si o va depune la biroul IT, cam. 501. Pentru furt/pierdere se achita o taxa suplimentara de emitere de 10 lei, in contul baroului, la casierie, et.IV.

Pentru eliberarea unui nou card este necesara publicarea unui anunt de pierdere/furt intr-un cotidian de larga circulatie si declararea acestui fapt la barou.

Cardul de avocat stagiar este valabil pana la sfarsitul anului in curs, iar cardul de tip CCBE pentru avocatii definitivi are o perioada de valabilitate de 5 ani, urmand a fi vizat anual prin aplicarea unui timbru holografic, numai in masura in care sunt indeplinite toate conditiile cerute pentru eliberarea documentului.

Proiect-pilot

Baroul Bucuresti a anuntat, in urma cu cateva luni, ca este implicat in derularea unui Proiect-pilot pentru tiparirea si distribuirea cardurilor de identitate profesionala tip CCBE, realizat potrivit hotararilor Consiliului UNBR din data de 23 iunie 2013 si cele ale Comisiei Permanente a UNBR din 6 septembrie 2013. Cardurile urmeaza sa fie emise de catre UNBR si distribuite prin intermediul Baroului Bucuresti.

Noile carduri vor deveni, pentru barourile din Proiectul-pilot, document de identitate profesionala al avocatilor definitivi.

Modelele legitimatiilor de avocat de tip card (clasice sau CCBE) se regasesc in Statutul profesiei de avocat, astfel cum a fost modificat prin Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr.852 / 2013.