Moody`s retrogradeaza Standard & Poor`s

Agentia de evaluare financiara Moody`s a retrogradat astazi ratingul companiei McGraw-Hill Cos., ce detine agentia de rating Standard & Poor`s (S&P), cea mai mare din lume si principala sa concurenta.

Potrivit Bloomberg, Moody`s a coborat ratingul cu doua trepte, de la A3 la Baa2, dupa ce guvernul american a cerut daune de 5 miliarde de dolari de la Standard & Poor`s, pentru supraevaluarea ratingurilor unor instrumente financiare riscante in timpul crizei financiare. Mai mult, ratingul S&P are perspectiva negativa si ar putea fi redus din nou.

In urma retrogradarii, ratingul McGraw-Hill este cu doua trepte sub nivelul speculativ.

De la inceputul lunii, actiunile McGraw-Hill s-au depreciat cu 23%, ceea cea dus la scaderea capitalizarii cu 3,75 miliarde de dolari. Autoritatile americane au acuzat S&P de subevaluarea intentionata a riscurilor unor obligatiuni ipotecare, a caror default a contribuit la declansarea crizei financiare.

Pe 7 Februarie, Fitch, a treia mare agentie de evaluare financiara, a scazut si ea ratingul McGraw-Hill, cu numai o treapta, de la A- la BBB+, cu trei trepte peste nivelul nerecomandat investitorilor.

„Se pare ca agentiile de rating se mananca intre ele. In prezent, se pune sub semnul intrebarii chiar motivul functionarii acestor agentii de rating”, a declarat Ayako Sera, analist in cadrul Sumitomo Mitsui Trust Bank.