Moody`s ar putea scadea ratingul Italiei

Ratingul de tara al Italiei ar putea fi revizuit in scadere, din cauza situatiei politice incerte cauzate de alegerile parlamentare, in urma carora nu a rezultat o majoritate necesara pentru a forma guvern, a avertizat agentia de evaluare financiara Moody`s.

Parlamentul divizat are un impact negativ asupra bonitatii statului, deoarece ar putea conduce la alegeri anticipate, care nu ar garanta insa rezolvarea impasului, potrivit Bloomberg.

“In loc sa imbunatateasca vizibilitatea tarii in privinta directiei politice, recentele alegeri au crescut riscul privind incetinirea si chiar stagnarea reformelor structurale initiate in mandatul premierului Mario Monti”, au afirmat analistii Moody`s.

Problemele din Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea agrava din nou criza datoriilor la nivelul uniunii monetare, cu impact mai puternic asupra statelor vulnerabile financiar, precum Spania si Portugalia.

Coalitia de stanga condusa de catre Pier Luigi Bersani, favorabila respectarii angajamentelor privind reformele, a obtinut 29,5% din voturi si isi adjudeca majoritatea mandatelor in Camera Deputatilor (340 din cele 630 de mandate), ca urmare a unui sistem care acorda 54% din mandate formatiunii care se claseaza pe primul loc.

In Senat, unde prima majoritatii este acordata la nivelul fiecarei regiuni in parte, rezultatele prezinta coalitiile de centru si de stanga departe de majoritatea absoluta de 158 de mandate. Stanga politica a obtinut 31,63% din voturi, iar dreapta 30,71%.

Moody`s evalueaza Italia cu rating “Baa2”, cu doua trepte peste categoria junk, nerecomandata pentru investitii. Standard & Poor`s acorda calificativ “BBB+”, cu trei trepte peste acest nivel, iar Fitch rating “A-“, cu patru trepte deasupra categoriei junk.