Chevron va incepe in acest an explorarea perimetrului de gaze de sist de la Barlad

Chevron urmeaza sa inceapa, in a doua jumatate a acestui an, forarea unui put de explorare la perimetrul de gaze de sist de la Barlad si va initia studii seismice pentru cele trei perimetre aflate in judetul Constanta.

“Forarea unui put de explorare este planificata pentru a doua jumatate a lui 2013”, se arata intr-un raport publicat recent de grupul american, citat de Mediafax.

Achizitia de studii seismice 2-D la cele trei perimetre pentru care compania detine drepturile de explorare si exploatare in judetul Constanta va incepe in aceeasi perioada, potrivit raportului.

“Trebuie sa obtinem vreo noua avize de la diverse institutii ale statului in baza carora ne vor fi eliberare autorizatiile de constructie necesare pentru zonelor de prospectare. Eu, ca aplicant, nu pot sa spun cand vor fi eliberate toate aceste avize. Operatiunile de prospectare vor dura intre trei si cinci ani, dupa care compania Chevron si Guvernul Romaniei vor evalua rezultatele acestui studiu. Daca se vor gasi cantitati fezabile, atunci Chevron va incepe exploatarea. O productie dureaza, in medie, 25 de ani, deci un proiect de lunga durata”, a afirmat, la inceputul acestei luni, Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania.

Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Marii Negre vizeaza explorarea, dezvoltarea si exploatarea perimetrelor. 

Anuntul i-a ingrijorat opozantii exploatarii gazelor de sist in Romania. Circa 7.000 de persoane au iesit in strada, la Barlad, in semn de protest. Conform Digi 24, la manifestare au participat cetateni din mai multe judete, Galati, Timisoara, Buzau, dar si din Capitala.

Oamenii se declara impotriva exploatarii gazelor de sist in judetul Vaslui si in zona Dobrogei, si ii sustin pe localnici, ingrijorati fiind ca apa potabila din zona va fi contaminata si substante toxice vor ajunge in paharele lor.

Conform sursei citate, este cea de a patra actiune de protest organizata doar in judetul Vaslui. Manifestantii sunt hotarati sa continue cu actiuni similare si in luna aprilie, dar si ulterior, pana cand promisiunile actualilor guvernanti, potrivit carora firmei Chevron nu i se va permite inceperea explorarii si exploatarii gazelor de sist, vor fi indeplinite.

Pe pancartele manifestantilor scrie “Nu gazelor de sist!” sau “Vrem sa traim sanatosi!”, informeaza Digi24.

Protestul de miercuri a fost organizat ca si in datile anterioare de un grup de initiativa format din mai multi avocati, preoti sau geologi care sustin ca au studiat problema si au constatat ca riscurile acestei afaceri sunt mult mai mari decat beneficiile.