Ministrul Justitiei, reformarea sistemului de probatiune

Raluca Pruna, Ministrul Justitiei, a declarat joi ca Romania se confrunta cu problema suprapopularii din penitenciare, considerand ca gasirea unei solutii este posibila numai in cazul in care se vor face investitii in sistemul de probatiune.

Ministrul Justitiei preciza: „Eu mi-am luat un angajament clar ca, in doua luni, imediat dupa ce Guvernul a adoptat memorandumul prin care solicita CEDO sa amane pronuntarea unei decizii pilot, eu m-am obligat sa facem un plan de masuri. El va consta din masuri realiste si masuri care stim astazi ca pot fi finantate. Se vor construi si penitenciare noi, dar acestea nu vor rezolva chestiunea suprapopularii si a conditiilor precare. E un tip de masură pe termen lung, dar cred ca masura cea mai eficienta pe termen scurt si mai putin costisitoare este investirea in sistemul de probatiune din Romania, care a fost creat printr-o lege foarte buna in 2013 si care este sufocat prin faptul ca are foarte putine resurse umane si are foarte multe persoane sub supraveghere”, in contextul bilantului pe anul 2015 al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

De asemenea, este necesara o politica guvernamentala ferma, intrucat exista un numar foarte mic de angajati la Directia Nationala de Probatiune.

Solutiile Ralucai Pruna, Ministrul Justitiei, vizeaza reducerea costurilor pentru construirea penitenciarelor si intoarcerea atentiei catre imbunatatirea graduala a sistemului de probatiune:„nu pot sa fac decat sa constat un lucru, sa propun, cu costuri mai mici decat sa construim penitenciare si cu costuri mai mici decat sa platim amenzi impuse de CEDO, eu zic: ‘hai sa marim sistemul de probatiune, prin alocarea de resurse umane si apoi prin aplicarea Legilor 252 și 253’ „, potrivit informatiilor publicate pe Agerpres.

Legea mentioneaza ca toate sediile de probatiune ar trebui sa fie asigurate cu paza jandarmilor, si ca cel aflat in postul de consilier de probatiune ar trebui sa aiba la dispozitie un sediu, pentru desfasurarea activitatii de consiliere. Aceste lucruri nu sunt insa puse in practica, realitatea aratand o situatie precara, care nu respecta aceste conditii minime necesare bunei desfasuri a muncii.

In ciuda acestui context nefavorabil actual, Ministrul Justiției promite ca va veni cu o solutie si cu o nota de plata mai mica decat cea de la CEDO, capabile sa reformeze sistemul de probatiune din Romania.

diana.petroiu@lhm.ro