Medicii din Anglia, greva pentru un salariu mai bun

Greva declansata de medicii rezidenti din Marea Britanie a anulat peste 2.800 de interventii chirurgicale care erau programate pentru ziua de miercuri. Asociatia Medicala Britanica este nemultumita de plata insuficienta a medicilor rezidenti, chemati sa lucreze si in zilele de sambata.

Greva de 24 de ore este urmarea esecului cu care s-a soldat noua runda de discutii dintre Asociatia Medicala Britanica si Guvern. Acestia nu au putut sa ajunga la un acord satisfacator pentru ambele parti, privind plata de lucru pentru orele prestate in weekend de catre medici, si asupra problemei sambatelor, daca ele ar trebui luate in calcul ca niste zile obisnuite ale saptamanii fara plata suplimentara.

In luna noiembrie, deciziile Guvernului referitoare la aceasta situatie au fost: s-a oferit 50% in plus pentru orele lucrate de luni pana duminica, in intervalul 22:00-7:00, si cu 30% mai mult pentru intervalul 19:00-22:00, in ziua de sambata, si 7:00-22:00 pentru ziua de duminica.

Recent, oferta s-a extins de la 17:00 sambata, in loc de 19:00, majorandu-se plata garzilor de noapte, de la 21:00 la 7:00, in intervalul luni-vineri. Dar aceasta oferta nu a fost pe placul Asociatiei Medicale Britanice, care a respins-o in mod categoric.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul news.sky.com, hashtag-ul grevei medicilor rezidenti,  #Iamthedoctorwho, la care s-a adaugat o mica descriere a realizarilor profesionale, a devenit viral pe Twitter si a atras atentia presei internationale si a publicului.

Initiativa a incercat sa accentueze importanta medicilor si rolul indispensabil pe care acestia il au in societate. Desi ei ofera societatii ore interminabile de munca, salvand miliarde de vieti umane, societatea nu se dovedeste a fi la fel de darnica in ceea ce priveste recompensarea rezultatelor si a performantei medicale, prin stabilirea unui salariu si a unui program de munca decente.

diana.petroiu@lhm.ro