Legea dialogului social, consecinte stresante pentru angajatori

Anul 2016 aduce o serie de dificultati pentru angajatorii din Romania. Noile modificari ale “Legii dialogului social”, intrate in vigoare de la inceputul anului, creeaza premisele unui context nefavorabil pentru angajatorii companiilor romane, in conditiile in care paradigma relatiei dintre angajator si angajat s-a schimbat, ingreunandu-se considerabil comunicarea eficienta dintre cele doua parti.

Repercusiunile sunt nefaste pentru angajatori: volumul de munca se dubleaza, lupta cu birocratia castiga din ce in ce mai mult teren, tergiversand astfel aparitia rezultatelor bune si a solutiilor.

Intr-o companie, managementul timpului este prioritar, gestionarea situatiilor si a proiectelor in timp optim garantand succesul si renumele firmei.

Un exemplu de amanare a rezultatelor pentru companie rezulta chiar din procesul pe care il implica cotizatia sindicala a angajatorului. Angajatorii sunt obligati de a retine si vira sindicatului cotizatia de sindicat pe statele lunare de plata. In vederea realizarii acestei actiuni, e nevoie ca organizatia sindicala sa formuleze o cerere cu acest obiect, iar membrii sindicatului trebuie sa aprobe retinerea virarii cotizatiei sindicale de catre angajator sindicatului din care fac parte.

Conform noilor modificari ale “Legii dialogului social”, sindicatele vor putea fi afiliate, la nivel national, la o singura federatie sindicala. De asemenea, o federatie sindicala se va putea afilia unei singure confederatii sindicale, tot la nivel national.
Exista o regula ca un angajator sa devina afiliat, la nivel national, la o unica federatie patronala. O federatie patronala poate fi afiliata, la nivel national, la o singura confederatie patronala de rang superior.

S-au adus si modificari referitoare la categoriile de persoane abilitate sa reprezinte la negocieri partile contractului colectiv de munca. Din partea angajatorilor (la nivel de sector de activitate si grup de unitati) vor participa la negocieri organizatiile patronale legal constituite si reprezentative potrivit legii.

Din partea angajatilor (la nivel de unitate) vor participa la negocieri sindicatele legal formate si reprezentative. Daca sindicatul nu este reprezentativ, aceasta reprezentare se poate realiza de catre federatia la care se afiliaza sindicatul, in cazul in care ea poate reprezenta nivelul sectorului din care face parte unitatea. Daca unitatile nu au sindicate, atunci reprezentantii alesi de anagajati pot participa la negocieri.

S-a limitat posibilitatea angajatorilor de a negocia/ incheia contracte colective de munca la nivel de grup de companii, daca acestia constituie in mod voluntar grupul de companii.

Totodata, s-a creat un conflict intre textele legale care stabilesc conditiile necesare pentru reprezentarea angajatilor in cadrul negocierii colective la nivelul companiilor unde nu exista sindicate reprezentative.

Astfel, aria de libertate in care poate opera angajatorul este mult mai restransa fata de anii trecuti.

Modificarile “Legii dialogului social” cauzeaza un impact destul de stresant asupra celor aflati la conducerea companiilor, dar si asupra persoanelor care lucreaza in cadrul lor.

diana.petroiu@lhm.ro