Perspective contrastante: Chambers vs. Legal 500 pe România

Metodologii aparent asemănătoare produc rezultate diferite. În Europa, Chambers și The Legal 500 oferă perspective diferite asupra peisajului juridic din România.

Peste două zile, în 14 martie, Chambers va publica online “Chambers Europe Guide 2024”, după ce anul trecut platforma a devenit complet digitală, iar directorul englez a renunțat la cataloagele de mii de pagini printate după scăderea interesului pentru acest instrument de lucru în pandemia de Covid-19. În 2018, Legal 500 renunță primii la varianta print și digitalizează complet informațiilor pentru a eficientiza cercetarea. Scopul este de a schimba doar modalitatea de trimitere. Acum, ambele platforme oferă flexibilitate, cea mai bună expunere online pentru practicile domeniului legal și au eliminat dependența de print, chiar dacă tiparul în sine era un statement. Înțelegerea diferențelor în platformele de cercetare este crucială pentru dezvoltarea portofoliilor avocaților de top.

Chambers & Partners este cunoscut pentru metodologia sa de cercetare aprofundată și abordarea axată pe client. Efectuează evaluări prin formulare completate de avocați, interviuri și cercetări independente. Clasamentele realizate de Chambers subliniază capacitatea tehnică juridică, serviciul pentru clienți, viziunea comercială și munca în echipă. Pentru firmele de avocatură din România, clasarea în Chambers semnalează atât nivelul ridicat de satisfacție a clienților, cât și recunoașterea în industrie.


În domeniul imobiliar, avocatul Oana Albota se clasează individual în Tier 2, iar compania Albota Law Firm este în Tier 4. Pe de altă parte, în Legal 500, compania Albota beneficiază de testimoniale din partea clienților, criteriu care o clasează în Tier 1, pe același loc cu Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), de exemplu. Oana Albota a fost inclusă de Legal 500, la nivel individual, în Hall of Fame.

The Legal 500 adoptă o metodologie ușor diferită. Se bazează în mare măsură pe formularele depuse de companiile de avocatură și pe părerile clienților. Clasamentul mai reflectă evaluări bazate pe criterii precum expertiza juridică, cunoștințele din domeniu, capacitatea de răspuns, iar mărturiile clienților sparg gheața. Clasamentul Legal 500, evidențiază reputația și specializarea unei firme de avocatură, în domenii specifice de practică din cadrul pieței juridice din România.

Modelul care confirmă aceste aspecte în domeniul finanțe\bănci este vizibil în clasamentul comun al companiei de avocatură Dentons, care atât în Chambers, cât și în Legal 500, sunt cotate pe Tier 1. Formularele depuse sunt pline de păreri bune ale clienților, interviuri extensive cu specialiștii, dar și performanțe în mai multe arii de practică. Însă, Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA (RTPR), este clasat în Tier 1 Legal 500, cu ajutorul testimonialelor clienților, iar în Chambers se află în Tier 2. În urma comparării criteriilor foarte asemănătoare ale RTPR, din ambele platforme, tragem concluzia că programul publicării în Chambers a jucat un rol important în această diferență. Facem aici mențiunea că RTPR a fost înclusă în lista scurtă de 5 companii de avocatură din România din care se va alege Romanian Law Firm of the Year la Gala Chambers Europe din 25 Aprilie la Paris.

Prin abordările lor unice, clasamentele oferite de Chambers & Partners și The Legal 500 au diefernțe sensibile, adesea în urma unor factori precum metodologiile de cercetare, criteriile de evaluare și sursele de informații. Chambers accentuează interviurile cu clienții și avocații, pentru o evaluare generală a serviciilor juridice. Specialitatea procesului de cercetare Legal 500 se centrează în jurul părerilor oferite de clienți și a formularelor de la firmele de avocatură, pentru care depunerea la termen a formularelor este crucială.

În concluzie, contrastele din clasamentele Chambers și Legal 500, subliniază expertiza și vasta expertiză juridică și în România. Aceste platforme reprezintă resurse valoroase pentru evaluarea firmelor de avocatură și a avocaților din țară. Prin navigarea atentă în aceste clasamente, profesioniștii din domeniul legal pot lua decizii în deplină cunoștință de cauză, iar clienții pot găsi reprezentarea potrivită pentru a-și satisface nevoile pe piața juridică din România.