Justitiarul Antonio Di Pietro, simbolul luptei anticoruptie din Italia anilor ’90, vine la Bucuresti

Antonio Di Pietro, simbolul miscarii anticoruptie ce a marcat lumea politica a Italiei anilor 90, va vorbi pe 23 octombrie in Aula Facultatii de Drept din Bucuresti despre lupta pentru dreptate. Evenimentul, dedicat profesionistilor si aspirantilor la o cariera in domeniul juridic, face parte din seria McCann/Thiess Conferences si este organizat cu sprijinul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti.

Spre finalul anilor 1980, Antonio Di Pietro a devenit faimos datorita metodelor revolutionare de investigare abordate, care presupuneau utilizarea unui computer pentru a compila si stoca informatii despre indivizii implicati in infractiuni. Astfel, el a descoperit o schema sistematica de coruptie, prin care oamenii de afaceri dadeau mita pentru a primi contracte guvernamentale.

Aceasta descoperire a dus la arestarea unui lider al Partidului Socialist din Italia si, mai apoi, la implicarea tot mai multor oameni politici si de afaceri. Acestia cautau intalniri cu Di Pietro pentru a-i oferi informatii si a incerca sa evite propria arestare.

Operatiunea, numita ulterior Mani Pulite (Maini Curate), i-a atras justitiarului amenintari si atacuri, acesta ajungand sa se deplaseze numai escortat de catre politie, intr-un automobil blindat. In anul 1994, Di Pietro s-a retras din cariera juridica si a inceput una politica, ocupand de-a lungul anilor pozitii precum Ministru, Senator, membru al Parlamentului European sau lider-fondator al partidului Italia dei Valori (Italia Valorilor).

McCann Thiess Conferences - Antonio Di Pietro 2

„Romania traverseaza in ultima perioada o revolutie in ceea ce priveste miscarea anticoruptie. Este un moment foarte important din istoria noastra si este nevoie de oameni vizionari si pasionati pentru a merge mai departe. Pentru ei ne-am dorit sa-l aducem la Bucuresti pe omul din spatele faimoasei operatiuni Mani Pulite”, spune Adrian Thiess, unul dintre initiatorii McCann/Thiess Conferences.

„Suntem onorati ca-l vom gazdui in Aula Facultatii de Drept din Bucuresti pe Antonio Di Pietro, o legenda vie a justitiei internationale. Sunt foarte rare evenimentele de asemenea anvergura dedicate profesionistilor din domeniul juridic si ne bucuram ca, alaturi de McCann/Thiess Conferences, vom reusi sa oferim tuturor celor interesati ocazia, poate unica in viata, de a-l asculta si de a-i pune intrebari acestui „justitiar” adevarat”, declara Conf. Univ. Dr. Flavius Baias, Decanul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti.

McCann Worldgroup Romania si Thiess Holding au lansat anul acesta seria de conferinte pe teme de leadership, educatie, sport si inovatie – McCann/Thiess Conferences. Dupa American Heroes, A Leadership Lesson – evenimentul care i-a adus in Romania pe doi dintre cei mai apreciati militari americani – noua conferinta, intitulata Justitiarul, il va avea ca invitat special pe faimosul Antonio Di Pietro, una dintre figurile legendare ale justitiei internationale.

marian.floranescu@lhm.ro