Jocul "Balena Albastră" face ravagii. Tinerii din România își pot pierde viața.

După ce a produs ravagii în străinătate, jocul „Balena Albastră” a ajuns și în România, cei mai expuși fiind tinerii care se aventurează în mediul on-line inconștienți de riscurile la care se expun, informează Agerpres.

O dată angrenat în acest joc, protecția datelor devine extrem de amenințată, motiv pentru care autoritățile trag un semnal de alarmă asupra jocurilor în rețea. Jocul „Balena Albastră” a fost inventat de un rus, iar parcurgerea nivelelor sale poate culmina cu moartea, se arată pe site-ul descopera.ro.

După ce a făcut victime în alte țări, polițiștii au demarat o campanie de prevenire intitulată „Prieteniile din lumea virtuală pot fi fatale”, demers în care s-au implicat inclusiv Ministerul Educației și Patriarhia Română.

Pentru a trece de la un nivel la altul, jucătorul „Balenei Albastre” trebuie să îndeplinească diverse sarcini precum izolare, vizionarea unor filme de groază, escaladarea unor clădiri, automutilare sau chiar suicid, toate acestea sub îndrumarea unui mentor sau călăuză. După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmulețe.

Recent, un tânăr din Ploiești a depus plângere la poliție după ce i-ar fi fost clonat contul de Facebook pe care altcineva posta în numele lui, în calitate de călăuză a jocului „Balena Albastră”. După clonarea paginii de Facebook, Bogdan Mădălin Ghiță a primit nenumărate telefoane de la adolescenți care doreau să se înscrie în acest joc, unele dintre ele soldându-se cu amenințarea cu moartea. Tânărul a depus plângere penală pentru furt de indentitate, iar în prezent cazul este în atenția polițiștilor.

Mai mult, la Brașov se desfășoară o anchetă după ce o tânără a intrat în jocul „Balena Albastră” din curiozitate și a primit un cod de acces însoțit de o hartă pe care îi era indicat un loc în care trebuia să ajungă pentru a fi în siguranță. Speriată, fata a anunțat autoritățile pentru demararea cercetărilor.

Cei mai afectați de acest joc sunt copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. Poliția recomandă părinților să supravegheze activitatea copiii lor în mediul online, iar dacă observă o schimbare a comportamentului să anunțe autoritățile.