Inspecția judiciară recomandă procurorilor ca, pe parcusul desfășurării unei anchete, să informeze asupra cercetărilor printr-un simplu comunicat de presă, fără a mai permite accesul reprezentanților mass-media la documente, informează Mediafax.
În urma unui control efectuat la mai multe instanțe și parchete privind modul de lucru cu mass-media, Inspecția Judiciară propune ca jurnaliștii să nu mai aibă acces la documentele din cursul unei anchete. Inspectorii propun în acest sens modificarea art. 27 din Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media.
Cu alte cuvinte, ar urma ca publicul să fie informat printr-un scurt comunicat de presă în care datele cu caracter personal să fie protejate și în care să se specifice fapta și încadrarea juridică, restul informațiilor urmând a fi dezvăluite numai după soluționarea anchetei.
În urma verificărilor efectuate, Inspecţia Judiciară a constatat că există o practică diferită a instanţelor judecătoreşti cu privire la aprobarea unei cereri venite din partea mass-media formulate pentru a cere informații din dosar. În acest sens s-a constat că există instanțe care soluționează favorabil aceste cereri fără să existe o motivare prealabilă, în timp ce alte instanțe cer justificarea unui interes public pentru obținerea anumitor informații.
Raportul întocmit de inspectori visează si atribuțiunile purătorului de cuvânt. Au fost întâlnite cazuri în care purtătorul de cuvânt a oferit detalii cu privire la ancheta în desfășurare, fără ca acesta să obțină acordul judecătorului, situație care se cere a fi reglementată.
Verificările au fost făcute ca urmare a unei decizii a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 10 iunie 2015, referitor la executarea hotărârii CEDO în cauza Căşuneanu împotriva României. Atunci fusese sesizată Inspecţia Judiciară pentru a include în tematica activităţilor de control problematica modului în care este respectat Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass media.