Guvernul impune o taxa speciala pe exploatarea resurselor naturale

Guvernul va impune firmelor cu activitati de extractie/exploatare si comercializare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, o taxa speciala de 0.5% aplicata la veniturile luate in calcul la stabilirea cifrei de afaceri, taxa valabila pentru intervalul februarie 2013-decembrie 2014, relateaza Mediafax.

Taxa va fi impusa in conditiile in care sistemul de redevente si tarife urmeaza sa fie revizuit abia incepand cu perioada 2014-2015, iar Guvernul cauta solutii pentru pastrarea deficitului bugetar in limitele convenite cu FMI, arata un proiect de ordonanta de urgenta.

Conform documentului, activitatile care intra sub incidenta acestei taxe sunt exploatarea forestiera, extractia carbunelui superior, extractia carbunelui inferior, extractia petrolului brut, extractia minereurilor feroase, extractia minereurilor de uraniu si toriu, extractia altor minereuri metalifere neferoase si alte activitati extractive. Sub incidenta acestei taxe intra si operatorii economici care au licente de exploatare a resurselor mentionate, dar a caror activitate principala nu corespunde acestor coduri CAEN.

Guvernul a mai decis suprataxarea cu 60% a companiilor producatoare de gaze naturale, dar si taxarea pentru monopol natural a distribuitorilor si transportatorilor de gaze si energie electrica.